請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

樓主: ff23456

買魚膠袋要五毫子? [複製鏈接]

論壇元老

永遠係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

點解有d魚鋪收5毫,有d收一元,好似魚佳就寫明收一元,好似佢鐘意收幾多就幾多,法例有無寫眀架?

bingo,我想講的就是有魚舖乘機借環保收錢,照法例是唔使架,濕立立,仲要是鹹水,點講都唔通。

最佳新人 活躍會員 熱心會員 優秀版主 論壇元老 開網功神

may414 發表於 2015-4-22 13:22
點解有d魚鋪收5毫,有d收一元,好似魚佳就寫明收一元,好似佢鐘意收幾多就幾多,法例有無寫眀架?

不少於五毫,
如果pm左無回復,請見諒,可能睇完忘記左,再pm就可

原來咁多人對1蚊睇得咁重
或原來魚鋪要窮到搵藉口去欺騙1蚊?

香港人玩海水魚由幾時開始淪落到咁?
唔怪得而香港人養海水魚/珊瑚 水平咁低!

有間魚舖,寫明魚價包含五角膠袋錢,吾要膠袋減番五角.

真系要比個讚佢呀.

CoralKing 發表於 2015-4-22 15:32
原來咁多人對1蚊睇得咁重
或原來魚鋪要窮到搵藉口去欺騙1蚊?

應該是現時魚舖服務水平低左……因照法例是濕野唔使收五毛膠袋錢,唔好講客人睇五毫咁重。除非魚舖包好魚後,用乾布抹乾袋魚交比客啦,唔濕的話都可以接受。

一蚊幾毫都系錢,如果唔係點解地鐵每次加價都有人嘈丫,佢都系加幾毫遮。

論壇元老

魔鬼剋星 發表於 2015-4-22 12:06
有間魚舖,寫明魚價包含五角膠袋錢,吾要膠袋減番五角.

佢錯了,法例講明銷售物品不可以任何借口送出或貨品价錢己包括膠袋稅
FOT 230L水滴漏,15日內換水1次後加海水素,有UV,每日1餐,假期2餐,每星期浸氨基酸,現有藍吊,黃吊,雞心,黑雪印,畢卡索,西澳藍面,西澳洲仙,法仙,天皇仙,軍佬,金刀,聖帝,加洲寶石,湯臣,東非紫月,西澳斑點木盒

http://www.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... _001.html?refer=hn2

膠袋徵費今日實施,旺角區內不少商販都大呻環保署宣傳不足。在金魚街開金魚檔的李太指,徵費原意雖好,但批評環保署無派員落區解說,又僅豁免袋魚膠袋稅款,無顧及袋魚膠袋設計薄,容易漏水,直指「街巿賣魚怕濕淋淋都唔收錢」,但金魚檔另外拿袋反要收費,認為豁免徵費可予客人方便。

論壇元老

永遠係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

傾傾下膠袋徵費都可以講到香港人養海魚水平低!香港真係乜人都有!

Sorry,之前言論太激動!大家討論買魚膠袋徵費,
法例是政府定的,有些魚鋪唔理,有些魚鋪怕中招,所以收費.

條例唔清淅,問題應該問返政府及向政府反映,
但個別討論反把焦點放在魚鋪,轉而變了魚鋪去詐騙!
這個思考模式比野蠻人更野蠻.

有師兄提及本人把主題拉開,我想以上思考模式才是離題吧?
用區區5毫,1元去睇唔起人,未免有點以小人之心.

而水平高低,本人太過主觀,抱歉!不過環顧一下世界各大型討論區,
大家心中有數,要量化高低?不用吧?
本人無禮指責,在此向各位道歉!

最佳新人 活躍會員

其實出魚街帶個膠袋/環保袋,減廢真系件好事,慢慢適應下。至於水平低唔低...睇個人啦,有幾位香港師兄個缸都上過RC TOTM。