海水領域 SeaFishZone

樓主: jm2011520
打印 上一主題 下一主題

發誓已後吾去日x買仙魚 [複製鏈接]

論壇元老

ybkwok 發表於 2012-6-1 23:52
無錯,唔好浄係將責任推出去,如果佢D水真係有問題,我想佢仲驚過你呀!
睇睇自己套器材先,睇下問 ...

我無話佢d水有問題.我只覺得佢其中一個供應商有問題.我d器材
唔會剩係針對日xd魚.一百幾拾食餐飯都去左.不果見到d魚爆身既
可鄰養就慘.我呢d新手只適而去果d去貨慢.放係到幾個月都吾死
就岩,呢d去貨快,留比d高手.

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

我條紫月就係喺門口右面個缸買架,
2.5寸養到而家5.5寸
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

請問樓主,日X買返黎果D仙魚,
養幾耐就出現爆身呢,通常你會點醫呢?
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

論壇元老

modelxx 發表於 2012-6-2 00:19
我尼兩個月係佢度買左幾千蚊魚touch wood 無問題。

不過佢地最近門口右手邊嗰D魚我印象買兩三次都 ...

我咪係買左"最近門口右手邊嗰D"百幾蚊條果D

jm2011520 發表於 2012-6-2 00:36
我咪係買左"最近門口右手邊嗰D"百幾蚊條果D

心理作用多,買多D就吾會死魚。
我同佢地買過千蚊一條嘅魚touch wood 未死過
FOT

論壇元老

modelxx 發表於 2012-6-2 00:38
心理作用多,買多D就吾會死魚。
我同佢地買過千蚊一條嘅魚touch wood 未死過

師兄成過千蚊條魚一定係made in u.s.a 魚場供應. 我果d百幾蚊多數made in 賓賓魚場供應.或者係我心理作用.多謝師兄友善既提點.

jm2011520 發表於 2012-6-2 01:06
師兄成過千蚊條魚一定係made in u.s.a 魚場供應. 我果d百幾蚊多數made in 賓賓魚場供應.或者係我心理作用 ...

吾係USA, 係澳洲魚,聖圈。買多D啦老友
FOT

最佳新人 論壇元老

我條红海紫月都養左年幾了,無間題吖

最佳新人

玩咩都要交下學費,我都仲交梗!一齊努力啦!

同感,在其他魚店買魚好少發生問題,在日x買最長兩星期

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

我條紫月,藍仙,同埋頭像條皇帝,
都係日旺貨
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

日旺冇問題~
次次都係佢地到買

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

佢啲魚,我未試過爆身死,上兩個月同佢買咗條11吋皇帝到現在都無問題,

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

其實每間魚舖都有一定風險,不要心急,還靠自己眼光!魚街無佢,真係好少魚睇,到時要轉養花囉!

我有得揀我都唔想係佢到買
果次買左條黃倒吊 我又大意
望唔到佢個頭有少少損
結果3日後佢就死左
係我最短暫既一條黃倒吊

之前買過條黑背心
係Q缸到好似第2日定第3日已經訓直左係到

不過我唔賴別人 亦都唔會發誓話唔買
因為我自己技術都有好多不足既地方
而且佢選擇太多 果次我見魚宮番鬼王
上到去 一條都冇 結果我咪走左去日旺買
CHING 唔洗寫得咁絕 我剛剛講既事
你總會遇到 除非你情願唔買LA

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 優秀版主 論壇元老 開網功神

C HING, 玩魚總有不愉快的經驗發生....雖然每檔買魚都有一定的風險, UFO, 爆身, 仲有好多暗病我們未必
察得到.......只要我們習慣,每次買魚望多幾眼, 有否矇眼, 爆身, 搖頭, 身震等......另外Q魚呢個情序一定要
做捉....當然有時魚場用不正確的手法捉魚...如印尼,賓賓等.....好多時魚,沒有問題...可能中了山埃毒...我們
都未必即時知道......

玩魚最緊要開心.....咁又不用發毒誓不買......黑店D魚都成日爆白....咪好多人走去捉.....
日X我成都有買魚...都無乜事.....當然也有例外....但不至於100%死亡率咁誇....
有時自己缸水,器材都好總要......
希望你將不愉快的事件忘記吧.....

最佳新人 活躍會員 熱心會員

之前我都試過同樣經歷,死亡率達百份之一百。開口、搶食,兩星期突然死亡。這些都是一至兩百的仙和吊類,但在兩個月前係日x入了一條紅海紫月,都現在都相安無事(大食),所以我估計都係來源地問題,唔係日x問題啩?!

監督員

清道夫

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

日X我都有去捉魚,仲要係集中營既鲽魚,樣養到!當然唔係百分百啦!所以都係果句"玩魚求開心!"唔洗發誓話唔去買既
塵歸塵,土歸土,垃圾歸垃圾堆,廢物送去堆田區

sssyyysss 發表於 2012-6-1 19:58
你快DEL.左佢啦,你一定做唔到的,雖然我都響日X買過爆身魚,但佢番貨最快,選擇最多,系地上最強,你去得魚街就一 ...