海水領域 SeaFishZone

查看: 35593|回復: 91
打印 上一主題 下一主題

千手一問     [複製鏈接]

樓主
我棵印千買左番黎有成個星期,,但佢d手仔冇打開過,,有時就半開但係唔閃..請問各位我既千手點解會咁??

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

沙發
印千吾係咁易玩,好易溶,試吓放係強光位
中流

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

板凳
仲以為印千最易,因最平呀!
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

地板
師兄,我已經移左佢去光d流又慢d既位啦,,但佢最後溶左
我check過NO3同PO4都唔高,點解會咁架??

温度??

論壇元老

魚壇狂人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

光 要夠 流要中大 no3要0   ca  kh吾可以太高 po4要 0.02以下
温度 keep 23-25 希望幫到你
別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿

PO4冇超到,,NO3一定要0??

最佳新人 論壇元老

論壇元老

魚壇狂人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

蜜柑妹妹 發表於 2012-6-8 22:41
PO4冇超到,,NO3一定要0??

吾一定 有d ching no3 10幾都得
但其他元素配合lo

garry 發表於 2012-6-8 22:44
妳缸水好多問題.好唔穩定.

我都冇計  喂糧個個唔係我好難控制到NO3   而家喂少左好多架啦
師兄仲有咩法子減NO3??

kenny819 發表於 2012-6-8 22:48
吾一定 有d ching no3 10幾都得
但其他元素配合lo

已經有用NP豆啦...但係PO4低左反而NO3高左,,點解會咁既

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

有無落夠豆豆
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

論壇元老

魚壇狂人

講下你缸d資料先la

豆我都係落個個幾星期..分量係佢說明既一半...今個星期開始慢慢加番多d落去
今日check NO3=10ppm,,PO4=0.03
溫度係24-25之間,,魚缸19" 23" 11" 化氮 nac curve 5
2星期滴1次珊瑚糧,,2-3日1次錪 份量係佢個daily建議既份量  仲有微量元素1星期1次
我支微量元素有鈣同錪,,其實係咪唔洗再另外加鈣同錪架??
有5條魚仔...1隻醫生蝦 每日喂1次   仲有冇其他要補充

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

碘可以照落,記得定期換水
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

論壇元老

魚壇狂人

蜜柑妹妹 發表於 2012-6-10 11:00
豆我都係落個個幾星期..分量係佢說明既一半...今個星期開始慢慢加番多d落去
今日check NO3=10ppm,,PO4=0.0 ...

po4 0.03 ok la 2-3日落錪 多左d wo
19"缸6隻生命 仲要一日喂一次 no3 10ppm 算小la
用珊瑚糧 你養緊咩珊瑚??有d吾洗喂wo

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

kenny819 發表於 2012-6-10 12:30
po4 0.03 ok la 2-3日落錪 多左d wo
19"缸6隻生命 仲要一日喂一次 no3 10ppm 算小la
用珊瑚糧 ...

出唔出fs .

論壇元老

魚壇狂人

dickytam 發表於 2012-6-10 13:27
出唔出fs .

吾la

換水2-3日一次ok嗎??
錪既建議份量係每日落既...我驚太多已經唔跟說明每日落架啦
我有寶石花,,因為有師兄話要定期滴珊瑚糧先養得好...另外仲有砲仗花係要喂既,,不過都係用蝦肉喂既
咁樣可以唔落珊瑚糧嗎??

論壇元老

魚壇狂人

蜜柑妹妹 發表於 2012-6-10 23:09
換水2-3日一次ok嗎??
錪既建議份量係每日落既...我驚太多已經唔跟說明每日落架啦
我有寶石花,,因為有師兄 ...

你新缸定舊先 新缸2-3日換水 吾係咁好 一星期一次LA
錪吾洗落咁密 架 太多 會令其他元素失去平衡
珊瑚糧好壞水 除非你套濾材 OK 否則不落也把