海水領域 SeaFishZone

查看: 2548|回復: 4
打印 上一主題 下一主題

開缸數問, 謝謝回答 [複製鏈接]

樓主

小弟係海水魚新手, 則滴漏缸長 22 吋, 高 20 吋, 只深 10 吋, 約 65L 水. 缸唔大但我想養小小珊瑚加幾條魚仔.

因為個缸唔算大, 所以只分咗兩個倉, 第一倉打算放白綿及通心粉, 第二倉放化氮及上水PUMP.

還有以下物品未買, 請問以下既組合ok嗎?

燈 --- Zetlight 2431
水冷 --- 日生 Mini 200
鹽 --- Red Sea Coral Pro 好定 Sure Pure Reef Sea???
光學鹽度計 --- DD 嗰款? 我見 Amazon 有賣, 還是淘寶貨已經ok?
做流 --- 其實係唔係唔需要再加?
魚糧 --- 請介紹
珊瑚糧 --- 請介紹

謝謝回覆

沙發
燈、水冷 - 未用過,請其它師兄答
鹽 - 兩隻我都用過,兩隻都 ok 既。不過 sure pure 開既時候雜質多 d
光學計 - 淘寶 ok
做流 - 未必必要,不過小弟認為有會好 d
魚糧 - 細魚就細粒糧啦,不過都要睇邊種魚,食肉定食素。Hikari 細樽我覺得幾好
珊瑚糧 - 唔一定須要
RT: 24吋(W) 14吋(D) 12吋(H)

板凳

謝謝回覆, 請問其他師兄有其他意見嗎?

燈 --- Zetlight 2431 (還有其他更好的選擇嗎?)
水冷 --- 日生 Mini 200, 會唔會好嘈? 養少量珊瑚同魚是否 set 24 度?
鹽 --- 打算用 Red Sea Coral Pro
光學鹽度計 --- DD 嗰款? 我見 Amazon 有賣, 還是淘寶貨已經ok?
做流 --- 其實係唔係唔需要再加?
魚糧 --- 請介紹
珊瑚糧 --- 請介紹

最佳新人 活躍會員 論壇元老

地板
Zetlight 2431 只可以養下軟野,不如用R420R 60W好好多
水冷set24度ok,日生呢隻機聼講用架仔壓縮機,算係靜
Red Sea Coral Pro kh好高養硬嘢用,軟野唔洗pro啦。另外建議可以用Rc鹽,又平又好
你個缸有22寸長肯定要有造浪先夠流,平平地加個WP10都要嘅

其實可唔可以在缸底加半吋左右的沙底? (淺色那款)? 我沒有諗過要做底喉, 沙底只是裝飾, 可以嗎? 我見 Red Sea 有出. 另外要買什麼魚或生物可以幫助清潔玻璃和沙底???