海水領域 SeaFishZone

查看: 2877|回復: 5
打印 上一主題 下一主題

新手 RT 數問 [複製鏈接]

樓主
各好好, 小弟係新手, 已經喺某魚街樓上舖訂做咗一個背滴漏缸. 因為家中冇位玩真滴同空間有限, 只能訂做到 24吋闊高18吋既缸. 4 月交收.

小弟爬過文 RT 會比 FOT 難, 其實自知個缸唔大, 只得 60幾 L 水, 所以最終都只會養3-4件軟體及5-6條細魚. 會舖少量沙底.

器材方面有事請教, 因為打算會養小數量珊瑚, 聽店員講唔需要落環, 只要在缸中放生物石便可, 在背滴漏第一個倉放白綿, 第二倉用skimmer, 第三倉上水. 是否真的嗎? 第一個倉除咗白綿仲可以放乜野?

養珊瑚是否一定要用水冷? 大約要set幾多度? 夏天過多一個月就到, 我估係時候要準備一吓水冷, 請問日生 Mini 200 ok 嗎? 會唔會好嘈? 或者有冇其他牌子更好更靜?

燈 zenlight 2413 可以嗎? 一日要開幾多個鐘?

而家買咗既器材有: 缸, skimmer (Reeflive), 上水pump (DP3), 光學鹽度計. 仲有咩器材係必要買呢?

Tester 有邊款要必買?

珊瑚糧, 魚糧, 鹽有咩牌子好推介?

心中太多, 請各位師兄多多指教.

謝謝!!!

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

沙發
背滴漏第一個倉放白綿, 第二倉用skimmer, 第三倉上水,第一倉可炭或NP通心粉(其實背滴缺點是背倉細小,清理麻煩,越多野水流越慢,所以放少啲較理想)
屋企環境每人不同,總有人答你"唔一定要水冷",其實KEEP到28度都可以,24~26更好
水冷選擇有位放資金充足就買大些匹數,著機運作時間短啲,感覺咪冇咁噪
TESTER: water hardness; nitrate; phosphate; calcium必買
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

板凳
缸長 22 吋, 高 18 吋, 約 65L 水, 有d器材已經訂咗 (化氮, 上水pump) 咁以下物品/器材請問可否介紹買咩牌子比較好?

水冷
白綿/生物綿
魚糧
珊瑚糧

鹽度計
做流

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

地板
唔屎問,肯定系講野好快,一輪嘴果到訂。

chihim 發表於 2015-3-20 01:18
唔屎問,肯定系講野好快,一輪嘴果到訂。

咁好定唔好......

以下既組合ok嗎?

缸長 22 吋, 高 20 吋, 約 65L 水, 有d器材已經訂咗 (化氮, 上水pump DP3)

燈 --- Zetlight 2431
水冷 --- 日生 Mini 200
白綿
魚糧 --- 請介紹
珊瑚糧 --- 請介紹
鹽 --- Red Sea Coral Pro 好定 Sure Pure Reef Sea???
光學鹽度計 --- DD 嗰款? 我見 Amazon 有賣, 還是淘寶貨已經ok?
做流 --- 其實係唔係唔需要再加?

謝謝師兄回覆