請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 10211|回復: 30

12寸RT微缸 [複製鏈接]

最佳新人 論壇元老

各位好!小弟個12寸RT微缸2週年做個記錄希望各位多多指教! photoshake_1425997266408.jpg

最佳新人 活躍會員

微缸keep得咁好,唔簡單

論壇元老

愛德華七世

最佳新人 活躍會員 論壇元老

已經兩年好犀利
買魚無數,屎魚無數,我都係新手一名

好正
我又係玩12"RT

最佳新人 論壇元老

kokpoali 發表於 2015-3-11 09:01
好正
我又係玩12"RT

你好!可否都放d相呢?

補充內容 (2015-3-11 10:07):
大家交流下!thx

最佳新人 論壇元老

child 發表於 2015-3-10 22:33
微缸keep得咁好,唔簡單

你好!請問我依家個缸狀態可否養角?養角要乜嘢水質條件及器材呢?thx

rc211vman 發表於 2015-3-11 09:13
你好!可否都放d相呢?

交流下......

12 RT.jpg

最佳新人 論壇元老

kokpoali 發表於 2015-3-11 16:51
交流下......

好正呀!

最佳新人 活躍會員

rc211vman 發表於 2015-3-11 10:06
你好!請問我依家個缸狀態可否養角?養角要乜嘢水質條件及器材呢?thx

可以試下容易既品種,frag仔就好。要注意kh(好緊要),ca,mg,keep到呢3樣穩定就無咩大問題

最佳新人 論壇元老

child 發表於 2015-3-11 17:40
可以試下容易既品種,frag仔就好。要注意kh(好緊要),ca,mg,keep到呢3樣穩定就無咩大問題

明白!感謝指教!
咁有乜品種係比較易養呢?買返嚟啲frag仔係咪連埋個座落缸定係整佢出嚟痴落石到好啲呢?thx

最佳新人 活躍會員

rc211vman 發表於 2015-3-11 17:56
明白!感謝指教!
咁有乜品種係比較易養呢?買返嚟啲frag仔係咪連埋個座落缸定係整佢出&#22 ...

最易系瓦類(石瓦,疊瓦,瓦片),雀巢,貓抓,貓骨。印尼叉都易。連吾連坐都無所謂,擺到就得。如無石坐,可以用aa gel痴上石

最佳新人 論壇元老

child 發表於 2015-3-11 18:04
最易系瓦類(石瓦,疊瓦,瓦片),雀巢,貓抓,貓骨。印尼叉都易。連吾連坐都無所謂,擺到就得。如無石坐, ...

我依家養咗件瓦片2星期暫時都無問題咁係咪都可以試下其他SPS?你以上所講嗰啲品種係唔係屬於SPS呢?thx

最佳新人 活躍會員

rc211vman 發表於 2015-3-11 19:55
我依家養咗件瓦片2星期暫時都無問題咁係咪都可以試下其他SPS?你以上所講嗰啲品種係唔 ...

可以試下,以上全部都屬於sps

最佳新人 論壇元老

child 發表於 2015-3-11 20:29
可以試下,以上全部都屬於sps

好多謝你耐心解答!

最佳新人 活躍會員

rc211vman 發表於 2015-3-11 21:47
好多謝你耐心解答!

大家交流下,塊瓦片最好別打直擺,曬吾到光無甘靚,斜或打平好d

最佳新人 論壇元老

child 發表於 2015-3-11 22:09
大家交流下,塊瓦片最好別打直擺,曬吾到光無甘靚,斜或打平好d

好多謝你提點!件瓦片買返嚟係打直咁上咗石,因為細缸無乜位所以就打直放!本身支燈係60W因之前爆髮絲怕太光所以依家我用膠紙庶暗咗少少,我諗件瓦片應該夠光曬見佢個面有好多花仔開咗!

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

樓主可以分享個CONFIG嗎
有無用水冷,同埋用甚麼添加劑
謝謝。

最佳新人 論壇元老

jay 發表於 2015-3-11 23:31
樓主可以分享個CONFIG嗎
有無用水冷,同埋用甚麼添加劑
謝謝。

你好!12寸背濾缸,有電子水冷,SV5500濾筒裝咗4L MA S環,P&P化氮,UV燈,60W10白8藍2紫LED燈,暖管,WP-10造浪,行通粉,1星期換2次每次1/4水,用IO橙色RC鹽,無落添加劑!