海水領域 SeaFishZone

查看: 16661|回復: 37
打印 上一主題 下一主題

新手80L背濾RT(柏林+ATS) [複製鏈接]

樓主

硬件:缸:40*40*52全金晶背濾
上水泵:Eheim 1250
Skimmer:NQ80
造流:Hydor nano900
缸刷:algea free 食人魚
水冷:海利hc150a
水冷泵:紅十字NJ1200
ATS燈L夾燈自配14W2700k膽
鹽:Redsea
雜物:三胞胎+RO/DI、光學鹽度計、溫度計、定時器等等

做俾大陸廠既圖,上面做缸好過香港好多,不論態度、價錢、質素
3.jpg 2.jpg
做缸過程有相睇
final3.jpg final2.jpg final1.jpg
第一日就將細缸既LPS移晒過去養水
ATS每周刮一次,本來白晒既火柴頭慢慢變返深色
櫃同缸刷貼左一樣既黑色木紋貼紙
IMG_2238.jpg IMG_2237.jpg IMG_2248.jpg

雙出水口

skimmer養水頭幾日表現相當滿意

目前除左舊野只有一海葵一小丑

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

沙發
化氮隔離個膠盒係咪用黎裝污穢水
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

板凳
肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-5-27 13:20
化氮隔離個膠盒係咪用黎裝污穢水

外掛隔離盒,係有d大材小用

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

地板

最佳新人

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

放咗乜野做ATS? 可否詳述
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

柏林式,但又有skimmer 又有ATS

vsvs 發表於 2012-5-27 17:06
放咗乜野做ATS? 可否詳述

好簡單,暖色光(我用14W2700k既pl燈)+瀑布式水流(我用背濾間隔做斜面)+粗糙表面(我用十字繡板)

出藻之後分兩邊刮,保持其中一半生滿藻

好一個爸爸 發表於 2012-5-27 17:16
Berlin system 是水族界大師級人馬,Peter Wilkens 在70年代初發表的一種珊瑚軟體缸飼養方法,以簡單的器材製造出一個平衡的生態環境。到今時今日,珊瑚軟體缸飼養方法已經發展出多種不同的方法,但當中不小都是以 Berlin 為基礎變化而來,瞭解 Berlin method,對珊瑚軟體飼養,有很大幫助。
這種方法以只單純依靠附居於活石表面和深處的細菌進行過濾來降低生物過濾的效率。滴漏槽裡的生物球和預濾棉都被去除。所持理由是滴漏槽裡的生物球增加對空氣的接觸(氧氣)也有效地轉換氨(ammonia)和亞硝酸(nitrites)到有較小毒性的的硝酸鹽(nitrates)。預濾棉不久後也會成為生物濾材為生物過濾幫上一手,最終這種標準過濾的方式將把硝酸鹽更快推向更高的水平。
更大的重點是放在蛋白分離器上。由於蛋白分離器有助於消除水中的有機化合物,這可減少了活石上的細菌所需要處理廢物的負擔。
Berlin system 在缸底部沒有鋪沙子或碎石。原因是裸缸可減少生物過濾作用,同時也讓堆積在缸底的廢物和碎片可容易地被清理。進一步降低生物過濾的速度也使硝酸鹽升得更慢。要放置珊瑚的活石是直接放在缸底部的。
活石本身包含了大量的細菌,由於所獲得的氧氣濃度較低,因此它們轉換廢物的速度也較慢。結果是一個非常有能力的過濾系統,一個不迅速產生硝酸鹽的過濾系統。
柏林方法也同時使用大量的石灰水(Kalkwasser)來補充消耗掉的鈣。

柏林系統指裸缸+活石+skimmer,所以先叫做柏林加ats。有錯請指出

好一個爸爸 發表於 2012-5-27 17:16

BTW我系CMF睇過ching你個缸,好正

原來你啱,我錯,柏林式= 活石,水流,常換水+\- skimmer

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

好大問題係, 我地如用大量位置放生物石,
如何放珊瑚 ??

hk 未必行得理想!!!

1398killer 發表於 2012-5-27 18:49
如何放珊瑚 ??

唔需要大量丫,大致造個景出黎適合放珊瑚就得了,活石處理nh3/no2既能力好強,前提係要用正確方法養好水

1398killer 發表於 2012-5-27 18:49
如何放珊瑚 ??

hk未必行得理想?

唔係好明

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

滴漏槽裡的生物球無左會有好大落水聲
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-5-27 19:53
滴漏槽裡的生物球無左會有好大落水聲

系咪回錯帖?我冇用生物球啊
背濾冇落水聲問題

管理員

我係新手

zero 發表於 2012-5-27 20:01
系咪回錯帖?我冇用生物球啊
背濾冇落水聲問題

我有用

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

大家討論下,
用生物石的數量, 不可能跟用沸石比較,另石的質素是一個問題?!
用太少石, 對生物量的要求, 必定要少,
而用幾多公斤石對幾多L水, 好似冇一個公式化數據~~~
用水, 最好是ro/di .......... 否則對水, 對石, 只會是負擔,
外國見玩家們, 相對要用一大個沙缸, 放石, 主缸變相可放做型石.
用草缸, 豆豆, 石缸, 大家殊途同歸.........減no3, po4.......

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-5-27 20:32
我有用

http://www.reefcentral.com/forum ... =1767159&page=9

睇下#207
好似啱你用

1398killer 發表於 2012-5-27 21:14
大家討論下,
用生物石的數量, 不可能跟用沸石比較,另石的質素是一個問題?!
用太少石, 對生物量的要求,  ...

Agree石既質素最重要,反而重量對水量系無稽之談,因為輕身石相對微孔較多。

至於點解我話無需刻意要求用幾多石,只要考慮造景就夠(活石處理no2既能力比好多人想像中強),我唔知你話對生物量要求實際有幾高密度,因為柏林既rt本身就係少量細魚加大量珊瑚(珊瑚密度可以無限大)一般唔會出現對亞硝酸鹽處理能力不足既情況,反而著眼係點樣降低no3。

除左ro水,藻缸、同各種添加碳源既方法,ats最近都流行,因為相對碳源方式黎講冇副作用、又唔洗整好大個藻缸,最緊要係見效快