海水領域 SeaFishZone

查看: 15452|回復: 50
打印 上一主題 下一主題

點解缸水養極都唔清?     [複製鏈接]

樓主
想問我缸水點解唔清?
48卅24卅30   有沙缸  (一星期換一次水1卅2)

補充內容 (2015-1-19 20:07):
加左相

沙發
要多 d 資料先答到您。邊隻化痰、幾多環、等等
RT: 24吋(W) 14吋(D) 12吋(H)

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

板凳
影條全缸連沙缸 video 會清楚 d
暫時停賽

地板
leemanho 發表於 2015-1-19 13:56
要多 d 資料先答到您。邊隻化痰、幾多環、等等

沙缸有三倉,第一倉係MA環,第一二倉係雜環,尾倉有兩包雜環,化淡放第二倉係紅魔鬼,唔記得咩型號,好大個,魚店老闆話夠用,

有用臭氣機,

calvinfff 發表於 2015-1-19 14:06

我唔識放片,相要今晚番屋企先放到

calvinfff 發表於 2015-1-19 14:06

個缸有好多魚,冇數過,啲魚全部都好精神,唔似反缸,因為唔清左好耐,
每晚放工先喂一次,不過每晚都喂糧,蝦乾,片糧,菜,因為多魚,佢地好似食極唔飽

我以前試過水唔清左成年,最後反左,不過果時係行底喉清缸

wang 發表於 2015-1-19 14:33
我以前試過水唔清左成年,最後反左,不過果時係行底喉清缸

我知前係30吋側滴漏,都好清,轉左48真滴漏就未清過,換完水第二日就清小小,過兩日又唔清,不過啲魚好精神

係,其實我果時蒙到反埋都未搵到原因

ft2728 發表於 2015-1-19 14:16
個缸有好多魚,冇數過,啲魚全部都好精神,唔似反缸,因為唔清左好耐,
每晚放工先喂一次,不過每 ...

因為魚密度太高-->排洩物太多--->硝化系統處理唔切-->水唔清

(好似係)

derek23 發表於 2015-1-19 15:33
因為魚密度太高-->排洩物太多--->硝化系統處理唔切-->水唔清

(好似係)

但係我見好多師兄啲魚缸都好多魚都好清,點解?定係仲有其他過濾方法?

最佳新人

ft2728 發表於 2015-1-19 14:39
我知前係30吋側滴漏,都好清,轉左48真滴漏就未清過,換完水第二日就清小小,過兩日又唔清,不過啲 ...

師兄,你可放啲炭,過2至3天會啲水清,新買的炭要用水冲下

盡量有位加多啲環,換水後加返消化箘。換水又多又密,未必是好事,每星期3份1水已很足夠。

留意化氮可負擔水量,香港魚缸魚數多,一般最好用起碼2倍水量化氮,
越大越好,只要放得落,用埋03機仲好
相薄
https://flickr.com/photos/62438887@N02

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

加多些消化細菌

光頭髮 發表於 2015-1-19 15:57
師兄,你可放啲炭,過2至3天會啲水清,新買的炭要用水冲下

有用碳,都係咁!

kenlam 發表於 2015-1-19 15:59
盡量有位加多啲環,換水後加返消化箘。換水又多又密,未必是好事,每星期3份1水已很足夠。

留意化 ...

今晚去旺角買多兩包環先。

Galaxy 發表於 2015-1-19 16:05
加多些消化細菌

師兄!想問你幾耐換水?換完會加消化細菌?喂食方面?

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

唔使換咁多水,如糸統冇問題,再唔掂試吓加支UV
☉︹☉

ft2728 發表於 2015-1-19 15:51
但係我見好多師兄啲魚缸都好多魚都好清,點解?定係仲有其他過濾方法?

人地硝化系統強勁, 承受到高密度魚 ,咪清 (好似係)

kwong426426 發表於 2015-1-19 16:23
唔使換咁多水,如糸統冇問題,再唔掂試吓加支UV

我用緊臭氣,有支uv係到,冇用到呀