海水領域 SeaFishZone

樓主: chowsta
打印 上一主題 下一主題

RT tank   [複製鏈接]

c兄講落環會令no3高???但我開缸近一年,的環由我n cycle行完後落,但no3最高只係去到5,現在長期keep住2或以下,個人覺得係一開始點樣控制好先,如果你一路都處於np高之後落環咁就算你落唔落環或者石np都一樣高,因為本身沙或石己經吸左,吸幾多及幾時會放返出尼冇人知,環作用係代替生物石養菌,如果係咁,落石咪又有機會令no3高?

最佳新人 熱心會員 論壇元老

其實所有過濾物料(生物環,生物石,膠造的裝飾,~~等等)都會製造no3,只是我們輸入缸中的生物多與少而定,養幾條2吋大的魚仔,放幾十升環,加上定時換水,no3都不會太高,但如果是養十幾條4吋至5吋的魚,相信no3會比養幾條細魚仔少,其實((輸入=輸出))
只要用心,多些觀察,一定會養到一缸美麗的珊瑚

Thank you for all c-hing.
[img=400,300]

27 x 14 x 22 滴漏缸, 150L 水

天藍魔 x 1, 藍吊 x1, 金帆吊 x 1, 藍咀 x 1, 火焰仙 x 1, 紫線吊 x 1, 石美人 x 1, 六線狐, 寶石 x 1, 小丑 x 1, Goby x 1, 睡衣 x 3,  醫生蝦 x 1

寶石花, 皮革, 豬腰, 火柴頭, 炮仗花, 登芹, 巨人蚌, 管蟲, 紅手指, 菠蘿腦

咁執著何必呢?
部份師兄都放相放環在rt,珊瑚都健康成長
即係某方面都肯定環係有用
版規一早講明禁分身,再嗌都無謂啦

成年人啦,成個小朋友包拗頸咁有咩為?

利申: rt缸,現時未用環,轉沙缸後試用

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

用石唔需要加野去no3?

哈。。。 你只需要答  系唔系用石 就唔會出現no3 .

系定唔系? 玩左40年既大師

玩足40年,連no3 系點來既都好像未清楚。

果d 話用環會提高no3既朋友,可以提供證據無?

請解釋環係點樣製做no3? 石頭又如何唔系製做no3?

唔好話我寸77 要贏,家陣擺係到 大家可以討論。

我本來就系想討論,想理解清楚。 不過無人出來講清楚炸

唔識就行埋一邊,識就出來教下我。 如果怕教精我既,我想講。。你算吧啦,悭d 啦你。

其實想請教下加大量生物石同加環有咩分別?兩者都會養到菌,行n cycle產生no3,不過論養菌面積一定環多好多,大量石唔系個個缸可以放到,或者放完無嘜位放野,魚都無地方游,所以要系rt養多d魚,要考慮養足夠菌處理到廢物,環系一個好選擇,至於no3問題,無論用石或用環,有源頭(排泄物,魚糧……)加菌就產生no3,相應要用方法處理no3,依家有好多方法處理no3,以往無呢d方法就會建議rt唔好放咁多魚,小生物嘅情況唔會環都可以保持水質,以上系本人一d諗法,有錯請插

最佳新人 活躍會員 熱心會員

上面 真係要比個掌聲你 難得清楚明白
不正常人類及珊瑚研究中心<— 加入FB群組 一齊交流交流

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

我都有5L環

aahhcckk 發表於 2015-1-20 13:14
其實想請教下加大量生物石同加環有咩分別?兩者都會養到菌,行n cycle產生no3,不過論養菌面積一定環多好多, ...

完全同意, 宜家好多方法降NP, 所以用環係最有效養到菌而又慳位既方法, 大家理性d 去討論, 冇謂固步自封
申利 : RT 280 L 水用 15L Sera 環 養over 20條魚
35''RT 聖圈, 一幢, 紫月, 火焰鷹, 火焰仙, 檸批, 雞心, 紫吊, 黃吊, 蓋吊, 黑背心, 畢卡索小丑, 睡衣,澳洲摩, 六線狐

好多人討論, 我又講下, 其實真係條條大路通羅馬.

1. 有師兄主要養LPS, 真係吾用環, 又只係用小量生物石 + 強化氮, 原理係化氮直接打走有機物 (直接減少輸入), 所以只要小量生物石行n cycle + 石仔就ok.  好似Zeovit system都有好多人用, 但我自已沒玩過.

2. 大量生物石但沒環, 我以前一直都係E個setting, 珊瑚同魚都健康成長, 但一樣有高NO3 and PO4 問題. 我就用草缸+豆+rowa去控制.  (一定要加器材去降No3, 沒可能吾冼)

3. 最近換左細缸, 就加左10L環 + 舊生物石開缸, 都係要加"通粉"and"PO4x4"去降No3同PO4.  我自己覺得用左環D魚係穩定D, 但對珊瑚分別不大.

aahhcckk 發表於 2015-1-20 13:14
其實想請教下加大量生物石同加環有咩分別?兩者都會養到菌,行n cycle產生no3,不過論養菌面積一定環多好多, ...

我試下答, 有錯請其他ching可以指正,

1. 生物石係可以同時養到"好氧"and"厭氧"細菌, 因為石入面可以有低氧環境比厭氧細菌生長, 所以理論上可以做到denitrification. 但實際上可以做到幾多denitrification就沒辨法計算.  重有就係魚缸+沙缸size都有限, 不可能放太多石.

2. 一般環就主要養"好氧"細菌, 行n cycle, 沒denitrification. 重有因為size細, 所以可以放大量.

3. Sera環 就話可以做到同時keep到"好氧"and"厭氧"細菌去行denitrification.  所以就貴D但實際上可以做到幾多denitrification都係沒辨法計算.  我自已用緊sera, 都係一樣要加通粉去control NO3.

最佳新人 論壇元老

乜而家玩到個個都加晒環...

系成熟左之後, 生物過濾先係最勁. 沙缸無盡的管蟲, 海綿. 想升下NO3, 加大喂食無咩大作用, 到時後就要落KNO3啦.

nickdo 發表於 2015-1-20 16:44
乜而家玩到個個都加晒環...

系成熟左之後, 生物過濾先係最勁. 沙缸無盡的管蟲, 海綿. 想升下NO3, 加大 ...

會有果一日既,唔反缸的話

論壇元老

咁我想請問 大家No3 會點keep?
換水,滾豆,通粉定藥水?
其實邊樣比較好呢?

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

civiclau 發表於 2015-1-21 08:01
咁我想請問 大家No3 會點keep?
換水,滾豆,通粉定藥水?
其實邊樣比較好呢?

最好梗係最懶既方法,靠生物過濾攪掂哂但有時缸細生物多,可能要靠藥水(或VSV)谷行佢
換水呢家野,唔係個個咁神心,由其忙碌的香港人
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔