請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 8855|回復: 22

砍掉重練 [複製鏈接]

咩都試下

用左兩樣野搞啲石

1. 噴漆泡沫劑(好似咁叫) 55/枝

2. 快乾水泥 25/包

前者上次個缸有用過, 今次繼續用 (貪佢好控制), 主要造d位黎俾石接駁/墊高, 但痴力麻麻, 由於會再脹, 所以預左要用界刀執執啲位

後者第一次試, 未太熟, 要搭珊瑚骨整石一定要打碎d, 圖中後排左邊個舊因為珊瑚骨唔係打得好碎, 好樣衰

兩者都好快乾

前面舊石因為只有極少水泥, 所以直接落缸

後面個舊就係屎坑到浸水 (睇舊文話要浸2-4wk)

放左一晚, 對缸內身經百戰既魚同珊瑚暫時未有影響

快乾水泥是白色的嗎?

快乾水泥有無packing相睇下?

我個隻係灰色, 白色既係發泡膠

包野係屋企

網上有包差唔多樣

https://www.flickr.com/photos/133879868@N03/page1

https://www.facebook.com/marine.clownfish

好!又一師兄証實對珊湖無影響。咁就放心買,又唔駛成大罐買。

So gun 發表於 2015-1-15 11:51

係, 依隻先岩

eddi 發表於 2015-1-15 12:41

我係有少少水泥個舊直車落缸

大個舊浸緊水, 未落缸

你睇番其他師兄, 佢地大多都係浸左先放缸

補充資料

22'方缸行底濾, 沙缸月尾換新

化氮nac7

燈aqua bright led

wp10, 月尾換漩影

現存生物有蚌x2, 醫生蝦, 薄荷蝦, 六線狐, 藍吊, 巴士

論壇元老

愛德華七世

最佳新人 活躍會員 論壇元老

勁!
買魚無數,屎魚無數,我都係新手一名

Kwong 發表於 2015-1-16 03:00
勁!

都係前人開路,我先夠膽咁做

下次可以試用雲石膠。
幾分鐘就硬,定位—流,再用白英泥,
新手一名。。。。。多多指教

Mudfish 發表於 2015-1-23 03:28
下次可以試用雲石膠。
幾分鐘就硬,定位—流,再用白英泥,

好~有機會會試下~

睇黎我成功毒到我女人

去睇魚時指住舊珊瑚話佢鍾意佢俾錢

不過番到去發現無位 要排隊等上樓

無靚相機, 手機9拍算

https://www.youtube.com/watch?v=Y96W52PUTzo&feature=youtu.be

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

timothy898989 發表於 2015-1-24 21:52
睇黎我成功毒到我女人

去睇魚時指住舊珊瑚話佢鍾意佢俾錢

兩公婆又多一個話題講

新境擺到兩邊都有野睇, 人都無咁悶

不過老婆揀既寶石太大舊, 搞到無位擺

睇黎又要做石加高佢

新入左啲魚

其中黃吊起白點, 同期入既火焰中左招

兜外既藍吊又自己起白點

希望唔係新災難既開始啦, 心血小受不了

update...

全員落缸, 無傷亡

但其後入既11哥到宜家都未開口, 只好繼續隔離觀察

側面照

半年前二手區入既皮 (唔知咩皮), 大左好多

係甘濤入既皮, 入時好殘好矮, 宜家高大又靚仔, 係有D寒背

都係甘濤入, 由開缸到宜家成年

忘了魚街邊到入, 初時以為係爛晒既黃金皮 (因為當時表面係金黃色, 又爛), 見幾廿蚊入黎玩下, 養養下變晒肉色, 個時以為佢無花, 係最近先發現佢有花既

二手入既角同扣, 扣入個時得幾頭.... 宜家多到....

之前好地地, 仲生得好快, 但自從入左火焰仙, 條仙成日咀佢+搞到佢高空墜下後, 就變成咁

之前仲好地地, 宜家成日都係咁... 要等...