海水領域 SeaFishZone

查看: 12607|回復: 2
打印 上一主題 下一主題

忽然全缸魚生細粒白點及白膜,急求救!!! [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

樓主
師兄,有沒有加暖管?
暫時停賽

沙發
hang1101 發表於 2015-1-11 10:33
Thx..咁多位師兄。小弟一直用暖管keep26-27度,已水對但更嚴重。是最近加了一法仙我已懷疑原因,但已用藥無 ...

綜合一下……

1) 先抽走少少水,  順便行淡少少 去到 1.01X
2) 加銅藥, 例如 seachem cupramine, 科學黎講去到 0.5ppm
3) 升溫去到 28~29度
4) 加長燈照時間 (個人建議),  因為白點好怕光
5) 早晚觀察,  正常第2~3日開始見效
6) 最後換水or用炭吸走銅藥
7) 上網同大家報喜
暫時停賽

板凳
個個人嘅方法都有少少唔同……

我自己都只係換水, 仲要係幾日後見白點一退就大換,  唔會理咩14日 cycle,  對魚會冇咁傷

行淡係用黎對付比較頑強嘅白點,  背後嘅邏輯係白點有咸淡之分

樓主唔洗太擔心,  5位魚都好受得藥同白點  

暫時停賽