海水領域 SeaFishZone

查看: 3860|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

公主葵突然走佬 [複製鏈接]

樓主
隻公主葵買左個幾月,一直留喺同一個位冇乜郁過。早兩日突然走佬,應該係走左去做流度,爛左一部份鬚。

宜家喺滴漏糟幅牆度冇再郁,諗住等佢 d 鬚好番再睇下搬唔搬佢。之前每個禮拜餵一隻蜆肉,宜家打算餵多 d 等佢好快 d 。最密可以餵幾多?

之前都睇過唔少文都話海葵走去做浪度打爛左,其實海葵係咪要極強既流所以走去做浪度?

本來有兩隻小丑喺葵度,但係最近佢地忙住同另外兩條小丑打交,可能少左打理公主葵,會唔會係隻葵突然走佬既原因?

RT: 24吋(W) 14吋(D) 12吋(H)

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

沙發
葵係會四圍走
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

板凳
葵係會四圍走
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

地板
肥嘟嘟河馬仔 發表於 2015-1-5 12:30
葵係會四圍走

我都知葵會四圍走,但係我以為佢企定左就唔會走,點解忽然走呢?

之前爛過兩件葵,都係比造浪正爛

只要佢唔係繼續痴係果個位,D腳同個嘴都冇咩事傷口自然就會埋口好返,唔洗額外餵多D野食比佢

我自己件公主葵有野可以比佢向上爬佢就走得愈上,之後多數會企定,應該都要有足夠光同流,但又未必要極強O既流(我O既推斷係件葵抵抗唔到造浪O既吸力所以先會吸到實)

我條細小丑經常係葵入面,但件葵有時都會自己走,所以我諗件葵唔會因為小丑唔係到而走,而在於佢O既位置適唔適合

建議下次放件葵O既位置盡量遠離造浪/流位,咁佢走O既時候容易D見到

地毯會好d,基本上唔會四圍走

CharlieNg 發表於 2015-1-5 13:24
之前爛過兩件葵,都係比造浪正爛

只要佢唔係繼續痴係果個位,D腳同個嘴都冇咩事傷口自然就會埋口好返,唔洗 ...

謝謝師兄經驗之談同意見。我已經攞到離造浪好遠架啦,點知第日一睇已經行左好遠同爛左。

inin 發表於 2015-1-5 14:18

地毯會好d X2 , and 奶咀都吾會走

公主葵and小丑葵 都係走來走去

pat_shiu 發表於 2015-1-5 15:59
公主葵and小丑葵 都係走來走去

我以為公主葵同小丑葵係同一樣野黎架添,兩樣野黎架咩?

leemanho 發表於 2015-1-5 20:33
我以為公主葵同小丑葵係同一樣野黎架添,兩樣野黎架咩?

我自己覺得D手係白色但個咀係紅色果種先係小丑葵。
當然生物學上,應該係同一品種。

pat_shiu 發表於 2015-1-6 03:24
我自己覺得D手係白色但個咀係紅色果種先係小丑葵。
當然生物學上,應該係同一品種。

原來如此,謝謝