海水領域 SeaFishZone

查看: 3559|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

不停轉! [複製鏈接]

樓主
黑丁不停同一地方轉,轉足成日?早2日已浸淡有UF0,點算呢?

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

沙發
轉,意思是否衝水流?
如果之前浸出UFO,應該連浸三日,
至於主缸,可能要行1010,或用TDC
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

板凳
ybkwok 發表於 2014-12-27 00:21
轉,意思是否衝水流?
如果之前浸出UFO,應該連浸三日,
至於主缸,可能要行1010,或用TDC

Thanks 版主: 不是衝水流,只係側邊圍著轉, 其他魚都有擦身, 相信主缸落TDC藥! 100L=12ml???
第一次落TDC好擔心

論壇元老

愛德華七世

最佳新人 活躍會員 論壇元老

地板
obama810 發表於 2014-12-27 14:20
Thanks 版主: 不是衝水流,只係側邊圍著轉, 其他魚都有擦身, 相信主缸落TDC藥! 100L=12ml???
第一次落TDC ...

師兄TDC好安全,我都用左好多年,按照份量落,rt缸就唔好用!
買魚無數,屎魚無數,我都係新手一名

Kwong 發表於 2014-12-27 15:28
師兄TDC好安全,我都用左好多年,按照份量落,rt缸就唔好用!

感激!

最佳新人 活躍會員 熱心會員 優秀版主 論壇元老 開網功神

魚鰾有事,好難搞。比個好靜環境佢休息下
如果pm左無回復,請見諒,可能睇完忘記左,再pm就可

未熟環境,加上有大魚兇,有壓力咪咁囉!

Kwong 發表於 2014-12-27 15:28

買齊TDC, 大氣泵, 但重未落藥,捉哂大部份魚出來冲涼(過淡), 黑丁略有改善,但行為怪異只在開燈幾粒鍾打圈唔食嘢,
早上未開燈好正常, 跟隨大隊搶粒粒,吹乒乒.

肥仔Tim 發表於 2014-12-29 15:46
未熟環境,加上有大魚兇,有壓力咪咁囉!

Ching 黑丁接近3個月了, 唔算最大但只有雞心得閒就追下佢, 佢亦扯行旗還拖, 只係呢個星期怪怪地.

obama810 發表於 2014-12-29 18:16
Ching 黑丁接近3個月了, 唔算最大但只有雞心得閒就追下佢, 佢亦扯行旗還拖, 只係呢個星期怪怪地.

黑丁好林ga,有壓力比人兇,唔happy就會咁,再係咁落去咪屈屈而終囉!
可以識下用過大D既Q缸,12-14寸,等佢一條睇下如何

肥仔Tim 發表於 2014-12-30 13:42
黑丁好林ga,有壓力比人兇,唔happy就會咁,再係咁落去咪屈屈而終囉!
可以識下用過大D既Q缸,12-14寸, ...

Thanks

游得唔正常好大機會ufo未清