海水領域 SeaFishZone

查看: 4289|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

皮革有個位爛 [複製鏈接]

樓主
皮革有個位爛,發現時摸爛個位又飄灰出黎,附近位置又有硬,即時剪走左個位置。

請問仲有無咩要做?thanks~

沙發
補充位置係"邊位"

板凳
剪走爛或霉等位置後最好浸下濃典,然後給佢一個無蝦/魚或生物攪到佢嘅地方等佢靜心休差養,如水質好的話約一星期左右傷口處會自己埋口。

地板
fishfishfish 發表於 2014-12-18 00:08
剪走爛或霉等位置後最好浸下濃典,然後給佢一個無蝦/魚或生物攪到佢嘅地方等佢靜心休差養,如水質好的 ...

無濃典呀, 隔左晚今日出門口時望過無魚蝦搞佢, 附近位置仲正常出到花

其實剪左個舊肉我都見到佢仲出花

其實o係無切到佢既情況下皮包自己會唔會復完呢? 定只會繼續漫延開去? (我就係怕後者既問題先決定剪)

timothy898989 發表於 2014-12-18 10:04
無濃典呀, 隔左晚今日出門口時望過無魚蝦搞佢, 附近位置仲正常出到花

其實剪左個舊肉我都見到佢仲出花 ...

霉爛/壞死,我自己一定剪

timothy898989 發表於 2014-12-18 10:04

其實剪左個舊肉我都見到佢仲出花 ...

好少會復原,你有玩扣就知,一個頭有事你唔cut咗佢幾日後成件扣掉得。

fishfishfish 發表於 2014-12-18 13:18
好少會復原,你有玩扣就知,一個頭有事你唔cut咗佢幾日後成件扣掉得。

怪唔得我有舊扣係口器到嘔啲線既物體出黎個時, 隔離個扣都收埋左, 原來有關係

又學到野喇, THANKS!

timothy898989 發表於 2014-12-18 13:23
怪唔得我有舊扣係口器到嘔啲線既物體出黎個時, 隔離個扣都收埋左, 原來有關係

又學到野 ...

細菌或病毒感染係會傳染的,呢D功夫無得慳

fishfishfish 發表於 2014-12-18 13:27
細菌或病毒感染係會傳染的,呢D功夫無得慳

個扣扔左喇

宜家另一個扣就唔似其他細扣識仲長, 扣與扣之間有啲白色膜圍住, 但又開到, 唔知有冇咩問題呢?

timothy898989 發表於 2014-12-18 13:37
個扣扔左喇

宜家另一個扣就唔似其他細扣識仲長, 扣與扣之間有啲白色膜圍住, 但又開到, 唔知有冇 ...

唔明,整張放大相睇睇。

fishfishfish 發表於 2014-12-18 13:59
唔明,整張放大相睇睇。

頭先睇又唔見有...可能係早前水質麻麻

另外想問圖中前面個舊皮革叫咩名? 係唔係手指皮革? 如是係咪有啲係無花嫁? THANKS!

可以點分割?要切底?一定要方形?有咩留意?

我通常圍邊切,再分番一定SIZE, 太細唔係咁好