海水領域 SeaFishZone

查看: 3486|回復: 8
打印 上一主題 下一主題

上水泵流量及選擇求助 [複製鏈接]

樓主

請教各位師兄如滴流缸16X16X18揹仔缸1吋落水6分上水2個45度1個90度曲缸頂出,請問用EIEIM Compact 2000定AquaBee UP 2000-1好呢?夠唔夠力?如上水太大抽光水應加閘制定用EIEIM個D有得較出水量好?(但都係傘住出水位之嘛) 諗咗好耐都諗唔掂,請各位師兄指教,謝謝!

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

沙發
用EIEIM個D有得較出水量
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

板凳
咁EIEIM Compact 2000夠唔夠?

論壇元老

你正在跟型男激情對話

最佳新人

地板
魚缸水体x15至20
我淨係用廁所水嫁炸

2000 太細。3出水太多。用3分曲比較美觀
主觀意見

16X16X18揹仔缸 -- 同樓上ching意見一樣3出水太太多
如果只做二個出水, eheim1260 夠用, 應該平過compact. 不過沒得較出水量.

唔好意思表達能力差,只有一個45度缸頂出水,其餘個45度曲同90度係沙缸上到缸頂既接位,因為沙缸細驚太大流量抽光水,但2000上到缸頂剩返幾多流量唔識計,小弟第一次用滴漏冇經驗,揾好耐都耐唔到有師兄沙缸用咁細上水泵既經驗分享,所以想請各位師兄比D意見,多謝!

Tungzero629 發表於 2014-12-16 18:43
唔好意思表達能力差,只有一個45度缸頂出水,其餘個45度曲同90度係沙缸上到缸頂既接位,因為沙缸細驚太大流 ...

用 compact 2000 ok啦!

多謝各位意見!