海水領域 SeaFishZone

樓主: fishfishfish
打印 上一主題 下一主題

上水泵配置問題(waveline) [複製鏈接]

版主大佬,你用咩泵

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

我用德國aquebee 11000

我係wingk960 發表於 2014-12-21 10:16
ac好似係直流電.即一插就用得.dc就交流.要同個變壓器交流下先用得.咁dc呢...就有得較流量.ac呢...就冇得較 ...

DC意思即透過隻牛用嚟改變個泵的轉速。
AC就有電到即運行,例如6000就用盡6000,轉速無得改變。
但我睇淘宝佢話AC都係變頻,莫非佢想誤導用家。

1398killer 發表於 2014-12-21 12:14
做得上水泵,
當然用到盡個泵既力水,
典解要減呢?

講得無錯,橫掂我都諗住一出三,當然大大力好,何雖變頻減速。

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

fishfishfish 發表於 2014-12-22 12:03
DC意思即透過隻牛用嚟改變個泵的轉速。
AC就有電到即運行,例如6000就用盡6000,轉速無得改變。
...

咁...可能我唔識.
唔好意思.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

我係wingk960 發表於 2014-12-22 12:35
咁...可能我唔識.
唔好意思.

版主大大,唔好咁講,我就係唔識先上嚟問,你肯回post同我吹水我以感激萬分。

Waveline...用過怕怕.....一年壞兩隻...一隻上水...一隻SKIMMER

rsan 發表於 2015-1-12 21:41
Waveline...用過怕怕.....一年壞兩隻...一隻上水...一隻SKIMMER

咁大濟!佢以經係來路牌子,我仲打算新缸到用佢㖭

Dc 係直流24V有火牛,當個泵唔行都唔係火牛定個泵定控制壞
AC 係交流電.220V,無火牛無控制唔行就一定泵,不過電費會貴D
兩個都係變頻泵,講就都係慳電好力,但PJ7500已好力過DC10000,
主缸上水泵建議用PJ7500,因為變頻泵好易死,skimmer停左仲可以慢慢,上水泵停真係心慌慌
2013-10-1開缸(60X24X30)JP11000,化氮H&HV101己改A/C12000泵,diy LED 216W
仙魚:大法仙,西非仙,大黃帝,黃帝,紫月,PK,東圈,阿拉伯,馬安,澳洲仙,耳班,灰仙Bx2,天黃仙,
蝶魚:人字X2,,金雙印x1,金蝶x4斜紋x1,神象X1,黃網X1,月光x1
吊魚:藍吊x2雞心x2金毛吊,黃吊,紫吊     其他:,小丑X2  
魔魚:青魔X4橙魔X1        合共:39

fishfishfish 發表於 2015-1-13 17:22
咁大濟!佢以經係來路牌子,我仲打算新缸到用佢㖭

根本就係大陸扮來路!

用緊zetlight 舊款個隻, 10000L, 36吋, 1吋上水,再用1吋T    再刁2條 6分入主缸, 吋2落水,泵行4/6格, 都幾噪, 不停wo wo聲, 拎反去鋪佢話我隻叫好靜。。。。。反而隻化氧waveline 2代 6000L full load就好靜

個人覺得waveline真係用唔過,大陸代工掛個外國牌子賣千幾銀一只
我自己上水泵連化氮3只waveline泵一年壞左5次,有保養都冇用...
後尾索性買大陸既DC泵用,諗住買定多一個士啤(因為平)
反而用左年幾都冇壞過
價錢仲要平waveline 6,7成有多.....

subray68 發表於 2015-2-13 11:22
個人覺得waveline真係用唔過,大陸代工掛個外國牌子賣千幾銀一只
我自己上水泵連化氮3只waveline泵一年壞左 ...

C兄,可否告知牌子及$

感激咁多位意見原本決定用pj7500,但個上水泵太勁,個落水閘要開盡先落得切水,正是此原因滴漏漕產生好大嘅落水聲,所以改為用NJ6000,但個泵仍然勁好力,落水聲仍然好响,再加上NJ所發出嘅共嗚聲,老虎吊哂鬼,真係頭痛。