海水領域 SeaFishZone

樓主: calvinfff
打印 上一主題 下一主題

再戰11哥   [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

Hansunu 發表於 2014-12-2 00:41
用咩燈玩角

用2盞20W LED 打落去,  人工角試水中……唔得就
暫時停賽

Kwong 發表於 2014-12-2 01:14
高手,恭喜恭喜都唔易養架!我之前養果條日日響我面前絶食抗議,終於冇佢符,不到一個月就同 ...

我呢條都未食粒糧  
暫時停賽

license 發表於 2014-12-2 09:32
原來有咁多同好
之前魚街有間叫貓屋(我唔記真名叫乜)成日都返細11間, 我諗係我手上都死左超過十幾 ...

呢d奇難雜症,  要搵 peter 兄先有得搞
暫時停賽

我果條係缸霸,無留意佢有冇食粒粒,只見佢無時無刻啄野食,肚仔又唔見佢凹,成日扯簱兇d細魚,如果其他魚有傷就要送佢走。其實佢都有4隻色,黑白黃藍,乖乖地都幾棧鬼。因要餵魚,無太刻意壓低PO4

jacky66 發表於 2014-12-5 15:43
我果條係缸霸,無留意佢有冇食粒粒,只見佢無時無刻啄野食,肚仔又唔見佢凹,成日扯簱兇d細魚,如果其 ...

可以叫做易 keep, for RT
暫時停賽

calvinfff 發表於 2014-12-5 16:13
可以叫做易 keep, for RT

d魚一様係欺善怕悪,依隻衰野咀細又中意啄野,比魚蝦一收口就,有大佬做佢想點都得。條虎皮唔輕得過佢都比佢蝦,夠高點都係著數d。但都唔知佢幾時會突然升仙

師兄條魚好靚之前試過一次開口落缸被打到收口,最後瘦到屎左。好難玩 唔敢再試

繼續 update ......

暫時停賽

論壇元老

愛德華七世

最佳新人 活躍會員 論壇元老

OK喎!差不多兩個月,食粒糧未呀!
買魚無數,屎魚無數,我都係新手一名

Kwong 發表於 2014-12-22 06:43
OK喎!差不多兩個月,食粒糧未呀!

好硬頸,  只食豐年蝦……但算係搶口健康
暫時停賽

論壇元老

身光頸靚!
TIga

everest 發表於 2014-12-22 12:33
身光頸靚!

唔食粒糧,  都驚佢會瘦…… 濕糧又唔可以餵得太密
暫時停賽

早幾日都入左兩條。

最佳新人 突出貢獻

好靚
主缸有:06年:小丑x3(01 Feb); 澳洲金間(15 Mar); 天皇仙(15 Jul); 人字, 藍燕(29Jul); 深水蝶(05Dec).
聖圈帝(27Jan 07).  08年:太陽蝶(16May);  金蝶(23 Oct).  09年:橙網,月光(05 May), 雞心(15 May), 無尾圈(01 Jun).10年:珊瑚蝶, 雪花蝶 (20 Apr); 四環蝶(04 Aug);斜虎紋蝶 (01 Oct).11年: 火燄仙 x4 (24 Feb), 珊瑚美人(15 Mar),南非寶石(3 Jul);  藍燕公(02 Aug); 澳洲仙B(05 Aug)細缸仔有: 麒麟仙(05Oct 07)半月仙(05 Sep 08) 金頭仙(05 Oct 08)虎皮仙(05 Dec08);澳洲金間(19 Aug 09);白面蝶(26 Feb 11);藍印(02 JUl 2011),三間蝶

capmo 發表於 2014-12-22 21:17
好靚

多謝 capmo大師

眨下眼又一年了,  聖誕快樂 !
暫時停賽

落到缸都好,我足足玩左13條,開左口食粒糧先捉都6、7條,獨立缸養都試過,無一條得
投降

goreef 發表於 2014-12-22 22:40
落到缸都好,我足足玩左13條,開左口食粒糧先捉都6、7條,獨立缸養都試過,無一條得
投降

最耐果條養左.....??
暫時停賽

calvinfff 發表於 2014-12-22 22:47
最耐果條養左.....??

一個月

再影定D遺照先

暫時停賽

好靚,做車頭相一流.
40x20x24; FOT, Ecotech Vectra M1, Maxspect Gyre 250, Vertex Omega 150, SERA 10L
番茄(16-3-09),  藍圈(23-10-09), 背心1(20-12-09), 雙印蝶(1-2-11), 檸檬批(17-09-10), 藍仙仔(02-12-11-Jul15),巴西石美(16-12-11).大紅海金蝶(7-1-12),小紅海金蝶(13-12-11),金眼吊(02-06-14to07-10-21),灰仙b(2014),背心2(2015),小双印(Dec16),金毛巾(Dec16),南澳藍面(Dec17),金毛巾2(Nov20)