請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 42480|回復: 98

細細既小小珊瑚缸 [複製鏈接]

原想構思一個大約16吋的魚缸,周邊設備都已集齊(生物石,死石已 Q了三個月多、化痰、上水泵、灰喉.... )唯獨就只欠一個缸,因途中有些阻礙及工作忙碌,所以暫時擱置。
但又心思思之下,在今年7月決定用個IQ3 養住先。

8/11/2014

8/11/2014

8/11/2014

8/11/2014

8/11/2014

8/11/2014

不是論壇元老,只是一名新手,請多多指教哦!

細細既小小珊瑚缸

論壇元老

愛德華七世

最佳新人 活躍會員 論壇元老

大有大玩,細有細玩,都好正喎
買魚無數,屎魚無數,我都係新手一名

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 優秀版主 論壇元老 開網功神

.

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

好利害呀

8/11/2014

8/11/2014

細細既小小珊瑚缸

8/11/2014

細細既小小珊瑚缸

師兄,咁密怕唔怕珊瑚打交?

Raymondchu 發表於 2014-11-9 12:03
師兄,咁密怕唔怕珊瑚打交?,

依我所知,在我珊瑚缸中的珊瑚不會互燒,打架的。

細細既小小珊瑚缸

好靚,好利害

多謝C兄們的欣賞. 用這細缸養珊瑚我還在不斷探究中.

經過約4個月的養水階段, 由最初每隔二, 三天便要取珊瑚刷刷刷, 直到啡苔減少, 又再出現紅苔, 現在缸水開始穩定了.
細缸比大缸我自己覺得要花多了時間及心機, 當然另一個好處是換水又比大缸方便些.
缸水少帶來了不斷的挑戰及困難, 因變化真的很大, 記得一次換水過量, 魚及蝦即刻有反應. 另外NO3也很困難地控制 (測試出來常是100), 現在改用了蒸餾水 (現在維持在25-50). 也要每二天換水一次(約5-10%).
另外因缸細, 在坊間又找不到迷你的造流, 要將出水口咀調較到向水面吹, 令到缸上, 中, 下部有水流經過. 曾有一星期將出水口咀調較到向缸中部吹, 發現缸內的皮革, 草皮也不肯開. (真的不斷探究中)

現在還不斷在網上找資料, 特別其他C兄用細缸的POST來參考下. 不斷學習中. 歡迎C兄們俾D意見我.

細細既小小珊瑚缸

禁止訪問

站在前方 勇氣驅不散

不正常人類及珊瑚研究中心  ←加入FB  群組

嘩!!! 好靘呀. 可以做我既目標. 我岩岩尋日開左個 9" 細缸. 又係RT缸. 而家養水中. 希望可以係CHING個POST到學到野啦 因為我係新手一名, 咩都唔識. CHING可唔可以指點下我以下開缸有冇野可以改進下?
1. 9" 缸
2. 化氮 300/L
3. 上水泵
4. 生物石 15 LB左右

而家用1/3缸其他CHING既舊水+新開咸水開缸, 只開上水泵, 1"左右溥沙底. 請問我而家係咪等....等....等.... 我洗唔洗落消化細菌落缸呢? 定真係就咁等佢爆啡苔呀?

rexling2012 發表於 2014-11-10 16:47
嘩!!! 好靘呀. 可以做我既目標. 我岩岩尋日開左個 9" 細缸. 又係RT缸. 而家養水中. 希望可以係CHING個POST到 ...

大家研究下啦!
養水行 N-CYCLE 你有沒有想過用什麼方法? (有C兄會加魚, 又些只加魚糧, 又有些加豆漿)
頭二種我都試過, 最緊要不要心急. 等啡苔爆完才加珊瑚, 否則你要經常取珊瑚出來刷刷刷. (因啡苔蓋珊瑚表面)
有沒有買測試NO2, NO3 的東西, 未買就最好買一SET, 在養水期間CHECK 住下的變化.
不過初學者最好買大些的魚缸, 如18吋以上, 因細缸水少變化很大.

上網睇多D其他C兄教學的POST, 會獲益良多!

==============================

2. 化氮 300/L <-- 什麼牌子?
3. 上水泵 <-- 什麼牌子? 流量是多少?
4. 生物石 15 LB左右 <-- 有C兄講1升水就1LB石

用咩燈? 幾多W?

細細既小小珊瑚缸

生物石生草是什麼原因呢?

細細既小小珊瑚缸

Idos601 發表於 2014-11-11 00:01
生物石生草是什麼原因呢?

Me too

Idos601 發表於 2014-11-10 19:04
大家研究下啦!
養水行 N-CYCLE 你有沒有想過用什麼方法? (有C兄會加魚, 又些只加魚糧, 又有些加豆漿) ...

2. 化氮 300/L <-- 什麼牌子?  <--日生SK-300
3. 上水泵 <-- 什麼牌子? 流量是多少?  <-- 不知名牌仔, 400L/H
4. 生物石 15 LB左右 <-- 有C兄講1升水就1LB石  <-- 我都有見過. 我計過我個缸30L水, 咁我加多15LB左右生物石啦.
5. LED 燈 <-- 一行 3藍3白, 每粒 3W, 我想換個好似CHING 咁樣既正方LED 燈, 因為一行射落D水之後光度好似唔太擴散.

我諗住落一條藍魔去開缸. 咁落左開缸魚係咪就要開化氮架喇. 定係等佢爆啡台先開?
測試用既野我都仲未買. 我會買一SET返去CHECK. NO3 & PO4

rexling2012 發表於 2014-11-11 17:34
2. 化氮 300/L

大家研究下, 有錯請指教.

** 9吋缸有成30L 水, 有沒有計錯數? 有沒有缸的尺寸參考下

2. 化氮 300/L <-- 什麼牌子?  <--日生SK-300 (我是用氣木, 因缸細若果是用有內置上泵的化氮會增加水的溫度, 要自己想想, 除非你有水泠.)

4. 生物石 15 LB左右 <-- 有C兄講1升水就1LB石  <-- 我都有見過. 我計過我個缸30L水, 咁我加多15LB左右生物石啦. (如果再加石, 會唔會成缸都係石, 有機會無位擺珊瑚噃! 要考慮清楚, 你得9吋缸)

5. LED 燈 <-- 一行 3藍3白, 每粒 3W, 我想換個好似CHING 咁樣既正方LED 燈, 因為一行射落D水之後光度好似唔太擴散.

我諗住落一條藍魔去開缸. 咁落左開缸魚係咪就要開化氮架喇. 定係等佢爆啡台先開? (曾經有C兄教過我話可以不開住都得, 等爆完啡台先; 但同樣有C兄話開左都沒有所謂. 但養水行N-CYCLE目的是想個缸水污穢, 令到缸水盡快行開始行N-CYCLE.)
測試用既野我都仲未買. 我會買一SET返去CHECK. NO3 & PO4 (先買CHECK NO2, NO3)

細細既小小珊瑚缸

看完了以下的討論, 我對加環在RT缸有些改觀, 所以我都嘗試在我RT缸中加入生物環(0.5L)來養菌.
DIY 了一個裝生物環的盒子並放在了頭倉.

<<環在珊瑚缸>>
http://www.seafishzone.com/forum ... &extra=page%3D1

細細既小小珊瑚缸

rexling2012 發表於 2014-11-11 17:34
2. 化氮 300/L

想問下你個缸幾大9"?幾高幾闊,點解會有30L水咁多
仲有我好似記得1加輪先1BL石