海水領域 SeaFishZone

樓主: 李威廉
打印 上一主題 下一主題

度問題 [複製鏈接]

李威廉 發表於 2014-11-5 22:04
C 兄,其實養海水魚應該要買定邊幾樣黎用,(1) 葯品 (2) 飼料 (3)潻加劑,請指導!

照計點都係飼料先卦。小弟新手愚見,葯品都係必須,添加劑就睇情況,唔一定要落。
RT: 24吋(W) 14吋(D) 12吋(H)

論壇元老

愛德華七世

最佳新人 活躍會員 論壇元老

李威廉 發表於 2014-11-5 22:04
C 兄,其實養海水魚應該要買定邊幾樣黎用,(1) 葯品 (2) 飼料 (3)潻加劑,請指導!

(1)PH錶或筆 (2)鹽度計,光學或普通 (3)最基本用測試劑,NO2、NO3、PO4 (4)添加劑,海水素、鈣、碘、綜合維他命 (5)藥物,藍十字銅藥、TDC、L字抗生素
買魚無數,屎魚無數,我都係新手一名

論壇元老

愛德華七世

以上物品養海水魚基本都會有,如你是初玩,買D平嘢玩下,PH筆、普通鹽度計

論壇元老

愛德華七世

leemanho 發表於 2014-11-6 00:28
照計點都係飼料先卦。小弟新手愚見,葯品都係必須,添加劑就睇情況,唔一定要落。

飼料最好買幾種,例如 薄片糧、含藻類粒糧、急凍豐年蝦等,以我所知添加劑有D人係唔用,勤換水就得喇,藥物一定要買一兩支睇門口

論壇元老

愛德華七世

leemanho 發表於 2014-11-6 00:28

當然一定要有飼料

論壇元老

愛德華七世

個人意見,可買細支裝,買一支藍十字銅藥(治白點)買一支TDC(治皮膚病)睇門口,但有D師兄話用左TDC會反缸,咁我就唔清楚,我一直都有用TDC,一加新魚我都會落預防一下,覺得好用,用左好多年都冇咩問題!
(以上藥物只適用於純魚缸)

因地方有限,只能擺得一個 36×18×24吋 背滴滴漏缸,沒有Q缸,以及藥物會不會殺死消化細菌呢?我是純魚缸的。

C 兄請指點換水步驟,我是用水喉水加化氯劑加海鹽的

但我聽有D C兄系用廁所水,咁又點處理才可入魚缸養魚呢?

同埋我凈養海水魚,鹽度比重應幾多度,PH值應該幾多,以上問題有煩 C兄 指導!

論壇元老

愛德華七世

李威廉 發表於 2014-11-6 08:43
因地方有限,只能擺得一個 36×18×24吋 背滴滴漏缸,沒有Q缸,以及藥物會不會殺死消化細菌呢?我是純魚缸的 ...

一般藥物係唔會影響硝化細菌,殺菌水就難講!

論壇元老

愛德華七世

李威廉 發表於 2014-11-6 11:05
C 兄請指點換水步驟,我是用水喉水加化氯劑加海鹽的

我通常會用一個紅A水桶,先落除氯劑10mL,再落鹽用(量度器)量700mL鹽,然後加水(水喉水)攪勻,待完全溶化後(像清水一般),用鹽度計去度比重,比重1.020至1.025之間,我通常嘅比重係1.022,因為開完水後會有小小差別,如果低過1.022我會加少許鹽調整,如果高過1.022我會加水去調整

論壇元老

愛德華七世

李威廉 發表於 2014-11-6 11:08
但我聽有D C兄系用廁所水,咁又點處理才可入魚缸養魚呢?

用廁所水係可以,如果我用我就會加個過瀘器,但我從來唔用廁所水,因為我唔知幾時會洗大廈水箱,所以都係用鹽開水覺得安全D

論壇元老

愛德華七世

李威廉 發表於 2014-11-6 12:13
同埋我凈養海水魚,鹽度比重應幾多度,PH值應該幾多,以上問題有煩 C兄 指導!

淨養海水魚,建議比重1.022,PH8.0至8.5之間,因養魚數目和溫差都會有變化,如果低過8.0就要加PH調高劑去調整,相反高過PH8.5就要調低,純魚缸通常都好小過高PH

收到,多謝C兄指導!