海水領域 SeaFishZone

查看: 3456|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

水喉水 [複製鏈接]

樓主
水喉水高no3除左Rodi仲有冇其他野可以解决

沙發
用蒸溜水啦

板凳
自來水有NO3咩

地板
ngchiwah1017 發表於 2014-10-18 17:22
用蒸溜水啦

好高成本因为细缸十L水但每日差唔多補500mL水

j90109173 發表於 2014-10-18 17:44
自來水有NO3咩

厕所水就無原本用開厕所水,近期問清楚先知道補要用淡水
換左一輪先醒起度下no3

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

就算自來水高NO3,每次換小水多次數,加上草缸或ATS,已經可以保持魚缸低NO3
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

vsvs 發表於 2014-10-19 09:22
就算自來水高NO3,每次換小水多次數,加上草缸或ATS,已經可以保持魚缸低NO3

我個個缸太細明白只可靠換水但依傢感覺係日日加no3落缸
換水係咪都應該日日換?

論壇元老

愛德華七世

最佳新人 活躍會員 論壇元老

Jamjam226 發表於 2014-10-19 14:46
換水係咪都應該日日換?

師兄驚唔到咁多架喇,人人都係用自來水換水或補水,甚至魚舖都係。
買魚無數,屎魚無數,我都係新手一名

版主

馬記廁所友

Jamjam226 發表於 2014-10-19 14:46
換水係咪都應該日日換?

你想依靠換水來減NO3,方法錯了
換水用以減掉主水體中的廢物及離子,補償原素

珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

vsvs 發表於 2014-10-20 10:39
你想依靠換水來減NO3,方法錯了
換水用以減掉主水體中的廢物及離子,補償原素

Ching我突然想到一個方法唔知可唔可行
我打算用抽濕幾的水作補水no3遍底
會唔會有大問题?

版主

馬記廁所友

Jamjam226 發表於 2014-10-21 15:01
Ching我突然想到一個方法唔知可唔可行
我打算用抽濕幾的水作補水no3遍底
會唔會有大問题?

我用過作補水,冇死野
但始終量不多,放棄使用

vsvs 發表於 2014-10-22 08:19
我用過作補水,冇死野
但始終量不多,放棄使用

我屋企差不多長開抽湿機加上细缸
唔死野都可以試下用

淘寶RODI 幾舊水, 效果好
35''RT 聖圈, 一幢, 紫月, 火焰鷹, 火焰仙, 檸批, 雞心, 紫吊, 黃吊, 蓋吊, 黑背心, 畢卡索小丑, 睡衣,澳洲摩, 六線狐

bryan811 發表於 2014-10-22 10:29
淘寶RODI 幾舊水, 效果好

我買了三重但冇買Rodi
依傢主要用厠所水養