海水領域 SeaFishZone

樓主: joesaga
打印 上一主題 下一主題

化氮的抉擇!! [複製鏈接]

樓主
各位師兄, 又係小弟黎問野.. 換大缸的準備已經進入最後直路. 之前都有師兄推介幾隻貴的化氮. 但小弟真係負擔唔起. 跟手自已搵資料. 最後以家希望係以下兩款選出一支. .希望各位幫幫手.

BM-CURVE 9

Pump  : ROCK SP4000
Power  : 220V/110V ,20W
Air intake : 900L/H
Size :235*295*600MM
Capacity :900L-1500L  
價錢若HKD1500

Deltec Skimmer SC 1455 Internal

Footprint 220x150 mm
Footprint with pipework 255x150 mm
Height 530 mm
Aquarium size 800-1000 litre
Water level height 140-240 mm
Power consumption 11 Watt
Connection voltage 230V/50Hz or 115V/60Hz
Air 600 litre/h
Outlet 32 mm
價錢若HKD3500

我真係心大心細..  BM就大件夾低食..  Deltec 就德國貨. 效能好..  最大問題只係. 我只能負擔呢個價錢, 但呢個型號就只support 800-1000L水.    我1.2M缸. 連沙缸應該有. 400L水度..   其實夠唔夠用??
各位師兄.. 請幫忙選擇..   我差呢樣野. 就可以買野造缸開波架啦.  

沙發
Boar36.  : 瑚仙缸
版大:  但我400L水.. 這個夠用嗎
Galaxy:  我也在想... 會不會. 1455已經可以做到  BM C9的效能.
得叔.. 我能力就係只能買到. 德國貨這個型號.  但就怕800-1000 唔夠.

板凳
我係wingk960 發表於 2014-10-7 11:48
儲多個月錢,宜上2060.
我買1455....都儲左兩年錢....

2060.................><.... 八千以上............. 家人不批準...
而且也真的買不起. ><

地板
nickdo 發表於 2014-10-7 12:59
deltec 得600吸氣量唔夠用. 我自己覺得頂多比三呎缸用.

如果你比到3500咁不如用ATI POWERCONE200/250, 特 ...

魚街有無得賣?有無得睇. ?

everest 發表於 2014-10-7 13:57
德國牌子用意大利鯨魚仔泵,邊國製就唔肯定了!

呢個牌子.. 我見論壇有廣告賣.  
順口問下.. 意大利Sicce 泵.. 得唔得. ?? 因為我就係諗住用呢隻泵.

我係wingk960 發表於 2014-10-7 14:56
你快D試.我好似見人有出個測試.

版大.. 你叫我試泵. 定係試化氮!?

everest 發表於 2014-10-7 15:07
鯨魚仔我用過細果啲泵仔無乜問題,大泵就未用過,師兄你打算上水泵用?

師兄.. 係呀.  
諗住用呢隻的. 4.0 做上水泵.
價錢唔錯.. 都幾靚咁.. 又細隻. 啱哂我. .所以試下..

everest 發表於 2014-10-7 15:16
要咩價位度呢?

師兄. 我係澳門買. 七百幾.

nickdo 發表於 2014-10-7 17:26
果隻係咪係芳姐度睇到??? 記憶中果度有一隻不能用於咸水. 同埋個楊程唔夠高.

芳姐無賣咸水好耐啦.. 我係藝晶度見到. ^O^. 咸水. 水陸兩用.

everest 發表於 2014-10-7 17:02
原來係澳門魚友,剛上網睇尼真係幾細隻老牌子原裝意大利製造應該有信心保證嘅,唯一係好似食電&#2165 ...

我睇過.. 都要成. 八十幾W... 但已經比國產既低.  
國產變頻泵我自已又擔心易壞. 所以都係選擇佢. 同埋氹佢夠靜.

Calmiee 發表於 2014-10-8 03:30
http://aquaristsemporium.com/index.php?route=product/product&path=80_149&product_id=97
我自己用緊DB ...

師兄.  10i 成四千幾銀.. 超左預算 ><.  但謝謝推介.
但都想問下.. 啱唔岩用??

ice28720 發表於 2014-10-8 08:11
我下一個目標就係買支 130 型號
好彩美國賣得平d, $319 樽身保養一年、磁心保養一年、 ...

超版.. .. 換大缸真係一闊三大..  我應該要用180i 那支先夠用.

但去到呢個水平.. 又超哂我筆直... 唔通真係要用 BM C9 ><

ice28720 發表於 2014-10-8 09:28
150 唔超筆直呀?

150.. 還可以. 多兩三舊水. 捱多幾餐白麵包都可以既.

但150.. ..  我400L 水.. 夠唔夠用呢. ?

skimmer 發表於 2014-10-8 11:50
400L水用BM Curve9是絕對夠用, 當然要睇師兄你想養幾多條魚? 大, 中, 細? 同幾耐換一次水

得叔.

我大約會養以下咁多野.

幾件SPS. 一兩件千手.   4吋大的. 法仙. 灰仙. 太后. 紫月. 皇帝. 各一條.   火背仙, 斐濟黃肚魔. 各一條. 睡衣四條.  共11條魚.

應該係咁多到.

如果. 用. Vertex Omega 150 或. Deltec SC1455.  夠用嗎?? 還是都係用. BM Curve 9 好. ?

感謝各位師兄的解答和建議...
omega 150.. 珊瑚水族那邊沒覆我價錢.. 魚街又唔知有無得賣...
看來我都係. BM Curve 9 .. 低食夾大件萛啦..

everest 發表於 2014-10-8 18:21
可直接打去問問德仔,應該仲有些少水位嘅...

http://aquaristsemporium.com/index.php?rou ...

唔該哂師兄. !!
我諗試用WECHAT. 搵下該師兄先. ^^

everest 發表於 2014-10-9 11:38
whatsapp可能會快啲...

Whatsapp 了.. 但看他最後上線是.... 十月五日.. ><"..

希望他會覆我啦.