海水領域 SeaFishZone

查看: 13436|回復: 6
打印 上一主題 下一主題

行Sera玻璃環係咪可養葵? [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

樓主
我決定石都唔用  

沙發
反問一句,用環點解唔可以養葵?

環只系一粒裡面有好多窿仔既物料,石頭唔系一樣?

環本身無任何野可以釋放出來。。哪裡會影響到珊瑚?魚?葵?

一直都見話沙石會吸np,無錯。。 因為負載量超過了沙石所養的茵所能處理。

環一樣。。。    點解有人用環,沙,石,會爆np?點解有人系零np?

敢問 是否餵食一樣?魚量一樣?缸大少一樣?環 沙 石 分量一樣?

昨天有朋友問到 點解魚會食住瘦?

食兩粒糧叫食,食100粒都叫食, 條魚食左幾多糧先?你缸裡面又系唔系有其它野 區可以食到先? 你餵好多?但這條魚食到幾多?是否其他魚都搶曬?區食得三幾粒?

比喻狗食菜,牛食肉,食住瘦,你問我點解?

原因太多,我相信每一個答問題的ching 都無錯,之但系 單憑一句說話,難以幫到你。

玩珊瑚 玩魚 話難唔難,話容易唔容易,只要有果種分析能力。。排除萬難

板凳
kfd 發表於 2014-9-25 11:27
其實我個人認為沙樽比環高效率

見美國佬用活性炭滾住養菌,沙只靠表面積?好像?
玩翻轉頭 整10個大沙樽 滾

不過沸石作用都系養菌多過吸。。 果真萬變不離其宗

地板
還有人,都希望用最簡單方法去解決問題

np 高點辦? 一個簡單既問題 可以有一個簡單既答案。 滾豆:lo

但滾了一段時間 np 一樣高。。 這個人第一件事就系覺得豆 唔掂

從中無去想任何原因, 要記住  人地得,你唔得,點解? 而唔系第一時間否定。

kfd 發表於 2014-9-25 11:55
沙面唔會變細
環會塞

所以要定時 清理

讀死書同實戰既分別

我讀完書再實戰