海水領域 SeaFishZone

查看: 3114|回復: 6
打印 上一主題 下一主題

請教各Ching,24"上水泵及LED問題 [複製鏈接]

樓主
滴漏缸,養軟野
缸:24"x18x"18"水量約180L(未扣除沙石器材)

出水位離泵約1.5m

請問用nj3000夠用嗎?定起碼要nj4500?
因為兩款價錢都差幾遠

另外想DIY LED燈,
2紫8白10藍,全3w led = 60w,夠用嗎?
想三隻色獨立開關,
爬左好耐文都搵唔到點搞,
有冇師兄可提供link or 電路圖?

謝謝各位&祝人、魚安康!

沙發
我個缸同你差不多24x21x22真滴2個出水起碼nj4500重加埋RW-8造浪。

板凳
ming123 發表於 2014-9-22 18:24
我個缸同你差不多24x21x22真滴2個出水起碼nj4500重加埋RW-8造浪。

Thx Ching,
造浪幾錢左右?

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

地板
DIY LED燈,
想三隻色獨立開關

你意指"紫"係咪420nm? 通常會同藍色一同著
想三路開關,你需要每路用一隻獨立恆牛,每路燈珠串聯
8白10藍,又要視乎白色幾多K,我驚唔夠藍,通常白藍1:2
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

vsvs 發表於 2014-9-23 09:28
DIY LED燈,
想三隻色獨立開關

唔該師兄,紫LED係想=420nm,但好似通常唔會比到420?見淘店紫都有分偏紅偏藍,想近420應該買邊隻好?
材料都係想淘返泥
8白10藍2紫比例應該不會轉,白會盡量買高k數既想試試效果先
另想兩路開關,各路要一牛,請問可否搭同一蘇頭供電?
即屋企電一開二 > 開關x2 > 恆牛x2 > 8白/10藍2紫
呢個次序對嗎?

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

420其實應該偏藍,光度不大,所以會連同藍色一併使用
可以搭同一蘇頭供電,除非藍白分別要用上時間制,就要開2蘇
次序對
另外風扇電源,與燈同一電源便可
我有些420燈珠,以前DIY用剩,有興趣可PM我
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

Thx Ching , pmed