海水領域 SeaFishZone

查看: 2729|回復: 7
打印 上一主題 下一主題

水冷問題 [複製鏈接]

樓主
小弟新買左部ARCTICA DBE 200,用落300L水,理應足夠有突的
但用一個月以來,發覺製冷好慢,SET 27度水,每次著機時間要約45分鍾,有時10MIN才降0.1度
現用緊9000L/H水泵推,在魚缸直接出入水,揚程大約3.5M
而散熱方面應該無問題
請問是否正常? 定係部機有問題?

沙發
會唔會係個泵流量太大..經過水冷既水走得太快製唔切冷??
24吋FOT主缸
法仙,火背仙,火焰鷹,紫吊,
丹麥吊,藍吊,新娘,三點白,紅燕子魔,黃旗倉,珍珠班

板凳
movietoy.maniac 發表於 2014-9-17 17:35
會唔會係個泵流量太大..經過水冷既水走得太快製唔切冷??

應該唔係,官方建議1800l/hr – 7200l/hr,因為揚程3.5M關係同埋係外置用(出入水都係用水喉),所以實制流量應該會低幾成,加上我都試過減流量,但效果差不多...

地板
C兄,你有無真係用錯泵呀!9000L,D水根本無時間比佢制冷

@wahwah@ 發表於 2014-9-17 18:41
C兄,你有無真係用錯泵呀!9000L,D水根本無時間比佢制冷

用緊DC可調速水泵,總共有六速。我試過SET唔同既速了,但情況一係更差,一係無變

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

用1700~3000泵就得
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2014-9-17 19:03
用1700~3000泵就得

好,等我再試試,謝謝各師兄 !

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

仲有機背留多D位散熱
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/