海水領域 SeaFishZone

樓主: timothy898989
打印 上一主題 下一主題

22' RT 記錄 - 月底砍掉重練 [複製鏈接]

再修改, 新增魚缸櫃

魚缸櫃左邊上方係電箱, 左下方放水冷機, 右下方係底缸

主缸用背濾, 但背包再加一塊玻璃做止回+簡易抽

底缸放化氮 (會放棄NAC7轉細啲)+濾袋

然後係上水+UAS

大家覺得點樣?

論壇元老

魚死魚還在

最佳新人 活躍會員 論壇元老

c兄加油
我就自己畫圖卑玻璃店整

尋日打左電話去玻璃鋪, 問左價錢, 3分玻璃,主缸,沙缸連櫃大約$2500 (仲要俾佢寸我整咁細個缸)

有同佢講我有啲位想改, 佢話到時睇下, 要睇番師傅做唔做到 (有錢應該無難度)

番到屋企個女人話: 做咩唔要個架?

睇黎個木櫃凍過水

論壇元老

魚死魚還在

我訂果間就3800,主缸長40寸,深20寸,高21.5寸
低玻璃4分,正面4分水晶,其他3分
同你一樣咩書包落水,不過我係右面
砂缸1分半玻璃75cm,39cm,50cm,用12塊玻璃

論壇元老

魚死魚還在

柜我就全家傢俬一齊造

我老婆初初聽到萬幾, 佢顛咁濟

宜家報兩千幾佢無反應, 但搞死我

論壇元老

魚死魚還在

timothy898989 發表於 2014-9-26 16:19
我老婆初初聽到萬幾, 佢顛咁濟

宜家報兩千幾佢無反應, 但搞死我

有平有貴,睇你要求高唔高
我叫玻璃店整,之後出fs買幾個梳位又平幾百

maluslau 發表於 2014-9-26 18:53
有平有貴,睇你要求高唔高
我叫玻璃店整,之後出fs買幾個梳位又平幾百

一枝公話知佢2萬我都無所謂

但有頭家就要顧下另一半感受~

論壇元老

魚死魚還在

timothy898989 發表於 2014-9-26 19:34
一枝公話知佢2萬我都無所謂

但有頭家就要顧下另一半感受~

我仲有兩件………………細路
所以自己出去格價,睇下邊到平又要有自己的要求

maluslau 發表於 2014-9-26 19:52
我仲有兩件………………細路
所以自己出去格價,睇下邊到平又要有自己的要求

我都計劃緊 XD

我太太角度係整個缸洗鬼咁貴咩

我角度係有野係貴在服務同手工

但佢永遠唔會了解

佢唔批,唯有自己一腳踢

不過個間玻璃鋪係魚友口中幾好

反而同區另一間係舊時玩淡水叫佢整缸試過個頭拎,個頭爛,無下次

timothy898989 發表於 2014-9-26 20:29
我都計劃緊 XD

我太太角度係整個缸洗鬼咁貴咩

冇人叫你咁坦白0架嘛,她根本不熱衷呢樣野,自然就不想了解為何要咁既價錢.你味求其o翕個佢好大機會接受到既價錢0罹.價錢在她心中唔貴但她自己又冇興趣既野,自然不會對你追問下去,你到時點搞都得啦
師兄你試試問她用的面膜或新買的靚衫幾多錢,我相信她起碼o翕平3成價錢比你

butterfly 發表於 2014-9-27 00:34
冇人叫你咁坦白0架嘛,她根本不熱衷呢樣野,自然就不想了解為何要咁既價錢.你味求其o翕個 ...

女人好難搞嫁...一有咩事就我中招...

去左玻璃鋪,俾張野老闆娘睇,改到七彩,基於佢經驗多過我既情況下,我選擇投一半降。

最後決定
20"方缸,個背包15"x4",高度佢幫我就(佢話做唔到下疏)
櫃20"x20"x42"
無做電箱位,成個櫃入面放沙缸兩倉

3分玻璃,缸背缸底全白,白玻璃櫃,包送貨(但都要幫下手)

埋單$3800 (死喇,報俾個女人話$2500 tim...)

同想像既兩回事,仲要無位放水冷,不過算啦,黎緊都冬天,頂埋依半年再算。

比心機呀~
新手一名。。。。。多多指教

缸已轉, 但唔係當初設計, 不過都接受, 稍後補相 (執緊屋)

C兄,想問下你造缸係咪屯門X利?

@wahwah@ 發表於 2014-12-4 14:38
C兄,想問下你造缸係咪屯門X利?

唔係

保X利

timothy898989 發表於 2014-12-4 14:48
唔係

保X利

C兄,可否PM我電話,地址?謝

timothy898989 發表於 2014-9-27 14:27
去左玻璃鋪,俾張野老闆娘睇,改到七彩,基於佢經驗多過我既情況下,我選擇投一半降。

最後決定

師兄, 3800 係唔係缸連柜既價錢 ?
35''RT 聖圈, 一幢, 紫月, 火焰鷹, 火焰仙, 檸批, 雞心, 紫吊, 黃吊, 蓋吊, 黑背心, 畢卡索小丑, 睡衣,澳洲摩, 六線狐