海水領域 SeaFishZone

查看: 18189|回復: 22
打印 上一主題 下一主題

換缸 N-cycle 問題 [複製鏈接]

樓主
各位師兄. 新缸會用回部份舊生物石. 另外再加一些新石.. 請問這樣會行重新行過N-cycle 嗎?

因為打萛將原來舊缸的石. 珊瑚和魚也一併帶到新缸.  做法應該如何呢?? 請師兄們指教. !!

沙發
我係wingk960 發表於 2014-9-8 11:23
你係養魚?如有舊環.唔駛嘞.我都係就咁轉

版大.. 我是 RT 無環.. 只有生物石.

板凳
mortyleelee 發表於 2014-9-8 12:02
你留起一半舊水未得,把舊水放入新缸連舊有生物石,唔駛從新行N-CYCLE

Thanks 師兄,  咁我諗要全部水搬過去先得啦.. 因為. 以家個缸係. 60cm.. 將來新缸係. 1.2m主缸..  

咁係咪另外加新石都唔會有問題!?

地板
ok.. 唔該哂咁多位師兄.

另外.. 我新缸人醒係.  瑚仙缸..  
睇完之前各位師兄.. 係 珊瑚版討論. 環在珊瑚缸的文章..  
我打萛係落水槽度加生物球.. 請問. 可以嗎?? 還是要放在. 沙缸入面. ??
求指教!!

樹喜 發表於 2014-9-8 17:35
落水槽到可以加生物球呀,,
你玩得瑚仙缸建議你加返生物環,,

樹喜師兄, 咁請問要加幾多環呢? 同埋係加在落水糟還是. 沙缸呢??   沙缸係咪加在. 化氮那格??  

請問有無瑚仙缸既師兄可以答下我.. 要落幾多環呀??  同埋係落係邊度. ??

樹喜 發表於 2014-9-11 17:33
你影個沙缸相上黎睇下,

師兄.. 我還在設計階段.  個缸呢一兩個星期內會落訂做... 所以未有相.  

開頭諗住..  但尺吋. 可以講講比師兄知.   

沙缸會造 80CM.深. 40~50CM.    分三格.   第一格化氮. 30CM.   中間25CM.(開頭諗住做藻缸)  ... 尾.. 25CM.. 上水泵.

如果係 瑚仙缸... 咁中間造.. 藻缸好.. 定係放. 生物環好. ??

樹喜 發表於 2014-9-11 23:20
煮石唔係個個識煮嫁,,😆😆😆😆😆😆😆

我唔識.  ^^"

唔該哂師兄..

咁我就係落水槽度. 落. 黑波..

跟住係沙缸第二格就落生物環..

另外對於控制NO3.. 師兄覺得. 我放 NP通心粉. 得唔得.. 因為唔想用豆樽...   就係放包通心粉係. 落水位個棉盒度.

還是要放係其它位置適合呢. 請指教.

chihim 發表於 2014-9-12 12:32
放棉盒裡面,水系經過棉再落通粉?定擺系棉上面?

擺棉上面唔好啵。 會好容易塞左d 棉

chihim.. 咁應該點呢. ^O^..  放係棉下面!?  求指點. ^^

樹喜 發表於 2014-9-12 23:03
只要放係有水流經過既位置就可以啦,冇乜所謂
(可以的話咪放係化氮果倉囉,吸完先過環,環咪會吸小d ,no3 ...

ok .. 唔該哂師兄..
好在有你地幫手.. 唔係我都唔知點算. .
其實都準備得七七八八了..   

上水泵有咩好建議?  到底係 外國好. 定係國內好. ?   因為係7X24 咁長開.. 所以想搵隻牌子. 係比較.. 靜. 同慳電的.  麻煩師兄. 推介一下.

還有一個問題.. 就是. 主缸. 用唔用沙底...
家人都覺得用幼白沙底..  觀賞起來較美麗.. 而且D生物石唔無咁易臨..
但打理就麻煩. 出啡苔又肉酸...   真係唔知點好.. 師兄們覺得.. 應該點呢.?!

樹喜 發表於 2014-9-15 19:00
我用緊國內既上水泵咋,可以既話咪買隻nj泵囉,
新手最好就唔好落沙住,好難打理,
靚就緊係有沙靚啦,放 ...

NJ泵.. 有無網頁架?  我搵唔到.. 唔知買邊隻model 好..

我都係諗住薄薄地一吋到, 用黎美觀. 同埋等D石唔怕移位.

樹喜, 你國內泵.. 用邊隻牌子. ??

nickdo 發表於 2014-9-16 11:20
所謂珊仙缸同普通珊瑚缸無分別. SETTING 都無分別. 就係加條仙魚之MA. 吊仲食得多同疴得多個仙.

設 ...

nickdo..

黑波.. 我打萛放係. 落水槽入面.. 一來造菌, 二來可以減聲. 無咁大水聲.

環.. 用黎造菌,  因為都會加幾條大仙落去.  同埋個缸我自已係. 魚為主, 珊瑚為輔.

落沙. 就真係只為美觀同等D石無咁易移位..  

如果落幼沙會影响造流.. 咁改成碎的珊瑚骨, 得唔得呢. !?

多謝樹喜 同 nickdo  兩位師兄教路。

樹喜你用邊大陸泵? 其實我無乜話偏好用邊度出既泵, 只係希望靜d同慳電d唧。

nickdo。  我知兩樣野係好矛盾的。。

其實我唔會一下就樣十吋大的大仙。。 我比較鐘意由 2 吋。。 同五吋開始養。 睇住佢地大的。
因為我覺得 FOT 好 Dry..  所以會取一個平衡 ( 希望做到).. 其實我只係打萛 lps 養千手。 皮革。  同埋幾件sps ..  同埋五六條仙魚。  加五六條小魚。。 就夠。

ulgycat 發表於 2014-9-17 01:24
瑚仙缸。。。好多人願望之一。
可惜仙魚真係太多口。。。加上師兄目標係千手同皮。
暫時嚟講。。縱 ...

師兄.. 我明白你講既野. 亦多謝你的經驗分享..
但正所謂不到黃河心不死.. . 真係想試下自已得唔得.

如果到最後. 千手. 同皮唔得.. 我就淨加SPS..  因為聽講. 佢地對角興趣無咁大..

器材方面. 以家決定左用以下. 兩樣

水冷 TECO TR-15
化氮  BM-Curve 9

以家就差個上水泵.. 師兄們有無得.. 推介一下..   大陸或外國牌子都可以.  我要求.. 係靜. 同慳電.

樹喜 發表於 2014-9-17 18:13
我都係玩瑚先缸,有皮有千手有魚,乜都有d啦,但我都係覺得你要咬我唔會唔比你咬囉,,,咬咬下就唔咬嫁啦 ...

樹喜, 唔該哂。 等睇你張相。
我希望我將來個缸可以好似你咁講。。 成為”最後無事”。 哈哈。 。

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2014-9-17 19:11
去買包花生先

河馬大。。。。。

今天同家人商量了.. 由於他們擔心水冷放出來的熱氣會攪到個廳好熱... 所以首階段係唔會買水冷.  咁係呢個情況下..   我決定新缸整好後. 只將現有的珊瑚搬到新缸. 之後就暫不新加了.. 另外就主力向魚方面發展.  

硬件設備. 打萛買下面幾樣..

泵--- 捷寶 DC-6500
化氮 ---  BM Cuvre 9

Nickdo... 你話化氮要買隻好D... 因為唔駛買水冷.. 所以可以放多點預算係 化氮度.. 可唔可以建議下.. 買邊隻好. ??