海水領域 SeaFishZone

查看: 18308|回復: 14
打印 上一主題 下一主題

換缸 N-cycle 問題 [複製鏈接]

最佳新人 論壇元老

樓主
落水槽到可以加生物球呀,,
你玩得瑚仙缸建議你加返生物環,,

最佳新人 論壇元老

沙發
Nissan 發表於 2014-9-8 19:09
生物球 係咪姐係 黑波?

對呀,,,黑球球

最佳新人 論壇元老

板凳
joesaga 發表於 2014-9-10 09:27
樹喜師兄, 咁請問要加幾多環呢? 同埋係加在落水糟還是. 沙缸呢??   沙缸係咪加在. 化氮那格??

放係沙缸,化氮既後1倉,有位咪打爆佢囉,菌多水質靚左魚都定d健康d

最佳新人 論壇元老

地板
joesaga 發表於 2014-9-11 17:23
請問有無瑚仙缸既師兄可以答下我.. 要落幾多環呀??  同埋係落係邊度. ??

你影個沙缸相上黎睇下,

最佳新人 論壇元老

joesaga 發表於 2014-9-11 17:56
師兄.. 我還在設計階段.  個缸呢一兩個星期內會落訂做... 所以未有相.  

開頭諗住..  但尺吋. 可以講講 ...

如果係我,我會打爆環佢,
瑚仙缸要控制幾樣野啫,kh.po4.ca,no3.

《各師兄我有錯出聲,》

最佳新人 論壇元老

joesaga 發表於 2014-9-11 17:56
師兄.. 我還在設計階段.  個缸呢一兩個星期內會落訂做... 所以未有相.  

開頭諗住..  但尺吋. 可以講講 ...

要有1支靚化氮最緊要,,
上水泵要大個你缸水20陪以上會好d

最佳新人 論壇元老

winmxc 發表於 2014-9-11 22:11
巴打 d舊石用滾水煮沸佢清走d污垢會唔會好d

煮石唔係個個識煮嫁,,😆😆😆😆😆😆😆

最佳新人 論壇元老

只要放係有水流經過既位置就可以啦,冇乜所謂
(可以的話咪放係化氮果倉囉,吸完先過環,環咪會吸小d ,no3囉我覺得咋),個人意見

最佳新人 論壇元老

我用緊國內既上水泵咋,可以既話咪買隻nj泵囉,
新手最好就唔好落沙住,好難打理,
靚就緊係有沙靚啦,放半寸都ok既,

最佳新人 論壇元老

joesaga 發表於 2014-9-16 15:30
NJ泵.. 有無網頁架?  我搵唔到.. 唔知買邊隻model 好..

我都係諗住薄薄地一吋到, 用黎美觀. 同埋等D石 ...

哩隻呀,

最佳新人 論壇元老

nickdo 發表於 2014-9-16 19:23
NJ 泵好嘈. 400, 1700,3000,4500 我都用過晒, 淨係得個細泵NJ400靜, 其他都烏烏聲.

我用左大陸泵靜到啤1聲,,,唔覺槽囉,我用左咁多年生物球都唔覺佢有屎係到我個人覺得冇問題
加環係想缸水穩定d.水質靚d,魚都病小d呀,
我加咁多環唔覺我d珊瑚有問題喎,,

最佳新人 論壇元老

joesaga 發表於 2014-9-17 00:06
多謝樹喜 同 nickdo  兩位師兄教路。

樹喜你用邊大陸泵? 其實我無乜話偏好用邊度出既泵, 只係希望靜d同 ...

我都係玩瑚先缸,有皮有千手有魚,乜都有d啦,但我都係覺得你要咬我唔會唔比你咬囉,,,咬咬下就唔咬嫁啦我覺得,,
今晚比相你睇大陸泵,

最佳新人 論壇元老

@wahwah@ 發表於 2014-9-17 18:49
C兄我見識少,你RT落環!會唔會唔係太好啊!

有咩唔係咁好??其實

最佳新人 論壇元老

winmxc 發表於 2014-9-17 19:14
你唔會落環會唔會唔好呀

以前d人話珊瑚缸係唔會落環,又話係no3兵工廠,但唔覺我no3特別高,,,,,如果高都有辦法去降啦,,

最佳新人 論壇元老

我po唔到相上黎,,