海水領域 SeaFishZone

樓主: joesaga
打印 上一主題 下一主題

換缸 N-cycle 問題 [複製鏈接]

我都想欣賞下D精品

今天同家人商量了.. 由於他們擔心水冷放出來的熱氣會攪到個廳好熱... 所以首階段係唔會買水冷.  咁係呢個情況下..   我決定新缸整好後. 只將現有的珊瑚搬到新缸. 之後就暫不新加了.. 另外就主力向魚方面發展.  

硬件設備. 打萛買下面幾樣..

泵--- 捷寶 DC-6500
化氮 ---  BM Cuvre 9

Nickdo... 你話化氮要買隻好D... 因為唔駛買水冷.. 所以可以放多點預算係 化氮度.. 可唔可以建議下.. 買邊隻好. ??

joesaga 發表於 2014-9-18 16:31
今天同家人商量了.. 由於他們擔心水冷放出來的熱氣會攪到個廳好熱... 所以首階段係唔會買水冷.  咁係呢個情 ...

小弟同你慘況一樣。。。
我部水冷只係KDK風扇一把

其實我做過一個實驗1年。就開過18缸用風扇仔吹。整體28度到。豬腰等軟體都無事。
所以我主缸今年夏天前正式開工。可能器材多同位置。曾有過30度紀錄。不過我呢個缸主要係皮。我覺得啲仙對皮一般。但星花。扣就食得好滋味。豬腰類我就未試過,因我怕溶咗反水。
以上都係我個人體驗。細實驗缸我養夠1年過埋夏天。主缸就已過今年夏天。皮個態有啲得有啲唔得。
唔知有無其他師兄分享。。

呢個天氣,冇水冷d 野想養得好冇可能,30 度除時反缸10匹長開la

KenKen 發表於 2014-9-18 20:32
呢個天氣,冇水冷d 野想養得好冇可能,30 度除時反缸10匹長開la

有好有唔好啦。無咩係絕對。
反缸原因有好多。。唔用水冷原因更多。。
有幾件我覺得養得好好。。咁又唔算無可能。

而家樓主係話唔用得水冷。。所以我主要分享無水冷經驗

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

成功的魚友都知道,最低的飼養條件是不可取的。生物能存活和活的很好是兩個不同的概念。

ulgycat 發表於 2014-9-18 20:48
有好有唔好啦。無咩係絕對。
反缸原因有好多。。唔用水冷原因更多。。
有幾件我覺得養得好好。。咁又唔 ...

我眼見好多真正高手,都死係水冷手上,所以我係有部hot backup 26 度就着,cut 所有鹵仔同t5.

chihim 發表於 2014-9-18 21:04
成功的魚友都知道,最低的飼養條件是不可取的。生物能存活和活的很好是兩個不同的概念。

明白嫁。。。我都想用水冷。有時興趣同家人要作出取捨。
無水冷已放棄咗玩角。唯有用盡量用有限資源滿足自己。
其實,你可以話我自私,唔俾一個最好環境佢。
但諗深小小。。由捉佢上嚟開始就已經係自私。

KenKen 發表於 2014-9-18 21:42
我眼見好多真正高手,都死係水冷手上,所以我係有部hot backup 26 度就着,cut 所有鹵仔同t5.

我同意師兄講有就一定好過無。
但無就唔代表一定無得玩。。。只係無咁多嘢玩

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2014-9-17 19:11
去買包花生先

唔知河大啲花生食完未。。。

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

ulgycat 發表於 2014-9-18 21:50
唔知河大啲花生食完未。。。

等消化
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

ulgycat 發表於 2014-9-18 21:49
我同意師兄講有就一定好過無。
但無就唔代表一定無得玩。。。只係無咁多嘢玩

其實,養一d敏感d既魚會好危,所以有心養好佢,水冷係基本的

最佳新人 論壇元老

joesaga 發表於 2014-9-18 16:31
今天同家人商量了.. 由於他們擔心水冷放出來的熱氣會攪到個廳好熱... 所以首階段係唔會買水冷.  咁係呢個情 ...

一年先著幾個月. 怕熱SET個時間制係屋企無人先著. 咁屋企有人就開冷氣架啦.  最好買部做後備有需要先著.
我個缸之前得2個泵, 一隻紅龍, 一隻JEBAO, 上年開缸個水冷壞左, D水都成30度. 仲未計造流, 因造流我用MP, 機頭係缸外所以無乜熱量傳到水中, 有泵同無泵可以差成3度以上. 如你個缸用雙上水的話仲高D, 你計下咪知個温度會去到幾高. 温度高太后都頂唔順啦.

性價比高的化氮的有.
Aquaexcel AE-CL (用PJ泵)
Reef Octopus RO-PS-3000 INT(用ASKOLL泵頭)
大約4千零蚊度.

PJ同紅龍都係用ASKOLL泵頭.

禁止訪問

站在前方 勇氣驅不散

不正常人類及珊瑚研究中心  ←加入FB  群組

唉... 正所謂.. 有頭髮邊個想做辣哩.. .. 始終同大家一齊住,都要考慮佢地既感受.   不過都未絕望既, 自已都諗過,個新缸SET好.. 都已經十月尾, 十一月頭.. 到時都無咁熱啦..   明年春暖花開時先再睇下. 咩情況.. 到時可能有轉機. ..

Nickdo..  我同老人家一齊住. 所以屋企全日都有人的.. 但佢地又唔鐘意開冷氣.. 我不在家時.. 家裡是不開冷氣的.   你講的化氮 藝晶有得賣嗎?? 還是要去香港漁街買. !?

最佳新人 論壇元老

joesaga 發表於 2014-9-19 09:20
唉... 正所謂.. 有頭髮邊個想做辣哩.. .. 始終同大家一齊住,都要考慮佢地既感受.   不過都未絕望既, 自已 ...

taobao...

請教大家..... 環有分.. L. M. S.  三個SIZE.. 請問.. 不同呎吋...   有什麼不同用途??

還有... MA.. 同.  PH . 兩隻.. 邊隻牌子好. !?

只係大細分別,見意行Sara 玻璃環,冇咁易藏污穢野