海水領域 SeaFishZone

樓主: joesaga
打印 上一主題 下一主題

換缸 N-cycle 問題 [複製鏈接]

ulgycat 發表於 2014-9-17 01:24
瑚仙缸。。。好多人願望之一。
可惜仙魚真係太多口。。。加上師兄目標係千手同皮。
暫時嚟講。。縱 ...

師兄.. 我明白你講既野. 亦多謝你的經驗分享..
但正所謂不到黃河心不死.. . 真係想試下自已得唔得.

如果到最後. 千手. 同皮唔得.. 我就淨加SPS..  因為聽講. 佢地對角興趣無咁大..

器材方面. 以家決定左用以下. 兩樣

水冷 TECO TR-15
化氮  BM-Curve 9

以家就差個上水泵.. 師兄們有無得.. 推介一下..   大陸或外國牌子都可以.  我要求.. 係靜. 同慳電.

最佳新人 論壇元老

小O既大仙我都有條橦B, 諗住食幾個月粒糧先放出黎.

本身個缸有火焰仙養左二年, 開頭都無事, 而家都口多多, 不過咀細破壞力無咁大.

上水泵可靠D最平的DC泵選擇我諗只有 AQUABEE UP8000. 但應該都3,4千. 而紅龍6000就4千中咁上下. 兩者價錢應該差不多. 要平就大陸JEBAO果D, 無中價位選擇.

化氮就建議你買個好D.

最佳新人 論壇元老

joesaga 發表於 2014-9-17 00:06
多謝樹喜 同 nickdo  兩位師兄教路。

樹喜你用邊大陸泵? 其實我無乜話偏好用邊度出既泵, 只係希望靜d同 ...

我都係玩瑚先缸,有皮有千手有魚,乜都有d啦,但我都係覺得你要咬我唔會唔比你咬囉,,,咬咬下就唔咬嫁啦我覺得,,
今晚比相你睇大陸泵,

C兄我見識少,你RT落環!會唔會唔係太好啊!

最佳新人 論壇元老

@wahwah@ 發表於 2014-9-17 18:49
C兄我見識少,你RT落環!會唔會唔係太好啊!

有咩唔係咁好??其實

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

去買包花生先
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

禁止訪問

站在前方 勇氣驅不散

不正常人類及珊瑚研究中心  ←加入FB  群組

論壇元老

你正在跟型男激情對話

最佳新人

唔落環係咪怕d環積有機物丫?
我淨係用廁所水嫁炸

最佳新人 論壇元老

winmxc 發表於 2014-9-17 19:14
你唔會落環會唔會唔好呀

以前d人話珊瑚缸係唔會落環,又話係no3兵工廠,但唔覺我no3特別高,,,,,如果高都有辦法去降啦,,

樹喜 發表於 2014-9-17 18:13
我都係玩瑚先缸,有皮有千手有魚,乜都有d啦,但我都係覺得你要咬我唔會唔比你咬囉,,,咬咬下就唔咬嫁啦 ...

樹喜, 唔該哂。 等睇你張相。
我希望我將來個缸可以好似你咁講。。 成為”最後無事”。 哈哈。 。

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2014-9-17 19:11
去買包花生先

河馬大。。。。。

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

joesaga 發表於 2014-9-17 23:34
河馬大。。。。。

買包花生坐定學野
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

最佳新人 論壇元老

我po唔到相上黎,,

留番錢買珊瑚、我儲ACAN和鈕都用左30000銀但開缸只用了:生物石5大舊平均4磅至6磅$400、幼砂一大包$160、兩米大缸$480,潛BUMP$98、再加活性炭其他以前用剩的砂瀘用品,消化細箘用了三支$50、兩個月開了缸,現在再加化氮(分開買本體$68、大杯,用番潛BUMP打氣入內)

禁止訪問

站在前方 勇氣驅不散

不正常人類及珊瑚研究中心  ←加入FB  群組

williamlivejp 發表於 2014-9-18 00:24
留番錢買珊瑚、我儲ACAN和鈕都用左30000銀但開缸只用了:生物石5大舊平均4磅至6磅$400、幼砂一大包$160、兩 ...

師兄,你都冇講你養緊幾條魚,當然話環冇用la, 當你缸珊瑚缸有十令廿萬既魚,你就知!

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

吾。。。。。。對樓主的要求,比出這種留錢買珊瑚既回答

深深的感到無奈

老老實實唔係每種仙,都可放珊瑚缸,如檸批,你一定出事,就算可以放既品種,都唔一定日後唔啄,一般同你餵食有關,餵食可以改變佢地習慣.

最佳新人 熱心會員 論壇元老

williamlivejp 發表於 2014-9-18 00:24
留番錢買珊瑚、我儲ACAN和鈕都用左30000銀但開缸只用了:生物石5大舊平均4磅至6磅$400、幼砂一大包$160、兩 ...

師兄,可否影一影你個缸(全缸相片),有關做流,燈,器材及過濾等等設備給各位師兄參長一下。

只要用心,多些觀察,一定會養到一缸美麗的珊瑚