海水領域 SeaFishZone

查看: 18109|回復: 78
打印 上一主題 下一主題

換缸 N-cycle 問題 [複製鏈接]

樓主
各位師兄. 新缸會用回部份舊生物石. 另外再加一些新石.. 請問這樣會行重新行過N-cycle 嗎?

因為打萛將原來舊缸的石. 珊瑚和魚也一併帶到新缸.  做法應該如何呢?? 請師兄們指教. !!

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

沙發
你係養魚?如有舊環.唔駛嘞.我都係就咁轉
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

板凳
我係wingk960 發表於 2014-9-8 11:23
你係養魚?如有舊環.唔駛嘞.我都係就咁轉

版大.. 我是 RT 無環.. 只有生物石.

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

地板
joesaga 發表於 2014-9-8 11:48
版大.. 我是 RT 無環.. 只有生物石.

啊.....咁既問題...我唔識
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

會從新行過N-cycle

你留起一半舊水未得,把舊水放入新缸連舊有生物石,唔駛從新行N-CYCLE

mortyleelee 發表於 2014-9-8 12:02
你留起一半舊水未得,把舊水放入新缸連舊有生物石,唔駛從新行N-CYCLE

Thanks 師兄,  咁我諗要全部水搬過去先得啦.. 因為. 以家個缸係. 60cm.. 將來新缸係. 1.2m主缸..  

咁係咪另外加新石都唔會有問題!?

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

經驗所得。。。照樣會行

不過會比全信快d

你個舊缸已經有菌,只係加生啲生物石啫不是全新,唔會有問題,放心啦,努力!

ok.. 唔該哂咁多位師兄.

另外.. 我新缸人醒係.  瑚仙缸..  
睇完之前各位師兄.. 係 珊瑚版討論. 環在珊瑚缸的文章..  
我打萛係落水槽度加生物球.. 請問. 可以嗎?? 還是要放在. 沙缸入面. ??
求指教!!

最佳新人 論壇元老

落水槽到可以加生物球呀,,
你玩得瑚仙缸建議你加返生物環,,

樹喜 發表於 2014-9-8 17:35

生物球 係咪姐係 黑波?

最佳新人 論壇元老

Nissan 發表於 2014-9-8 19:09
生物球 係咪姐係 黑波?

對呀,,,黑球球

樹喜 發表於 2014-9-8 17:35

樹喜師兄, 咁請問要加幾多環呢? 同埋係加在落水糟還是. 沙缸呢??   沙缸係咪加在. 化氮那格??  

請問有無瑚仙缸既師兄可以答下我.. 要落幾多環呀??  同埋係落係邊度. ??

最佳新人 論壇元老

joesaga 發表於 2014-9-10 09:27
樹喜師兄, 咁請問要加幾多環呢? 同埋係加在落水糟還是. 沙缸呢??   沙缸係咪加在. 化氮那格??

放係沙缸,化氮既後1倉,有位咪打爆佢囉,菌多水質靚左魚都定d健康d

最佳新人 論壇元老

joesaga 發表於 2014-9-11 17:23
請問有無瑚仙缸既師兄可以答下我.. 要落幾多環呀??  同埋係落係邊度. ??

你影個沙缸相上黎睇下,

樹喜 發表於 2014-9-11 17:33
你影個沙缸相上黎睇下,

師兄.. 我還在設計階段.  個缸呢一兩個星期內會落訂做... 所以未有相.  

開頭諗住..  但尺吋. 可以講講比師兄知.   

沙缸會造 80CM.深. 40~50CM.    分三格.   第一格化氮. 30CM.   中間25CM.(開頭諗住做藻缸)  ... 尾.. 25CM.. 上水泵.

如果係 瑚仙缸... 咁中間造.. 藻缸好.. 定係放. 生物環好. ??

最佳新人 論壇元老

joesaga 發表於 2014-9-11 17:56
師兄.. 我還在設計階段.  個缸呢一兩個星期內會落訂做... 所以未有相.  

開頭諗住..  但尺吋. 可以講講 ...

如果係我,我會打爆環佢,
瑚仙缸要控制幾樣野啫,kh.po4.ca,no3.

《各師兄我有錯出聲,》