海水領域 SeaFishZone

查看: 9648|回復: 48
打印 上一主題 下一主題

白點 [複製鏈接]

樓主
缸中只有藍吊起了白點是否要拎出泥e
定成缸都有事?
因藍吊是最早下缸的其他都是從其他ching買的
來源不知是否厠所水

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

沙發
你又唔說係rt or fot?藍吊出名係白點皇

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

板凳
水質變化得快,藍吊就會起白點,
尤其是換水后!
而家最好捉出黎用番魚缸D水,
養幾曰,冇事就放番落去!
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

論壇元老

地板
個人覺得係缸內(包括水質)魚體內,有白點原体先會起白點,

論壇元老

~㊣得叔㊣~

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

厠所水唔會有白點

前幾日,我都係一條藍吊,死Q晒全缸魚。(RT缸又唔可以落藥)。

前幾日,我都係一條藍吊,死Q晒全缸魚。(RT缸又唔可以落藥)。

ybkwok 發表於 2014-9-3 07:36
水質變化得快,藍吊就會起白點,
尤其是換水后!
而家最好捉出黎用番魚缸D水,

足出泥其他魚係咪無咁大幾會中

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

Jamjam226 發表於 2014-9-3 14:09
足出泥其他魚係咪無咁大幾會中

係呀!
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

ybkwok 發表於 2014-9-3 15:10
倞呀!

想問下藍吊的白點係會隨時生的嗎?
另見Ching話白點唔一定死魚,有態就無事
意思係有態冇咁意中定中在會自己好

Galaxy 發表於 2014-9-3 05:19
你又唔說係rt or fot?藍吊出名係白點皇

我係Fot但用生物石非,必要唔想落銅主缸

Messi_sunshine 發表於 2014-9-3 11:50

幾曰死曬全缸?
唔係七天成熟了才會𨍭染其他嗎
幾日咁快?ching有咩鱼陣亡呀

civiclau 發表於 2014-9-3 08:15
個人覺得係缸內(包括水質)魚體內,有白點原体先會起白點,

鱼体内有白點原体會潛伏幾耐?
另水質no3高有冇関係

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

Jamjam226 發表於 2014-9-3 15:48
鱼体内有白點原体會潛伏幾耐?
另水質no3高有冇関係

NO3高低冇關係!
可以當係人既心臟病咁,冇野刺激,
發病機會比較細!
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

論壇元老

我幾條魚都中左白點落左銅葯,借位問吓如果啲魚長期生活係有銅葯嘅水中會唔會有抗葯性?
TIga

Jamjam226 發表於 2014-9-3 15:43
幾曰死曬全缸?
唔係七天成熟了才會𨍭染其他嗎
幾日咁快?ching有咩鱼陣亡呀

死了3條小, 1條士多啤梨,連藍吊。初時頭一,兩日都搶口食糧, 之後三四五日就全身都係,結果就難途一劫!

請問各位白點有冇機會自然痊癒?因為全缸只有一條魚

利申RT缸,不想落藥

butterfly 發表於 2014-9-3 18:00
請問各位白點有冇機會自然痊癒?因為全缸只有一條魚

利申RT缸,不想落藥

唔落藥只靠抵抗力的話,會好似傷風咁,永遠唔會斷尾。如果條魚身體唔好又出白點,對我講係必死,因為我唔識用藥
落藥 / AB桶的話,係可以做到冇白點

Messi_sunshine 發表於 2014-9-3 16:55
死了3條小, 1條士多啤梨,連藍吊。初時頭一,兩日都搶口食糧, 之後三四五日就全身都係,結果就難途一劫! ...

其他鱼都出曬白點?
發得咁勵害

ybkwok 發表於 2014-9-3 16:02
NO3高低冇關係!
可以當係人既心臟病咁,冇野刺激,
發病機會比較細!

銅已買,係咪見边條有就捉边條出泥e