海水領域 SeaFishZone

樓主: davidleung
打印 上一主題 下一主題

上水泵問題 [複製鏈接]

everest 發表於 2014-8-13 00:02
呢隻香港有得賣咩?

我點知,你係香港地膽應最了解嘛 我一年至去魚街一兩次,  不過呢隻真是超耐用,又靜, 其他牌子用久了軸心會出問題, 呢隻我用10多年都冇事, 所以我以後大小size都指定呢隻正野,你靜睇盒上說5年保用就知,其它牌子敢嗎
我唔識養魚,油奇係碟魚,宜家第一條,希望生生性性唔好瓜最新報告,食住瘦,可能個頭近矣

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

至愛仙魚 發表於 2014-8-13 00:17
我點知,你係香港地膽應最了解嘛 我一年至去魚街一兩次,  不過呢隻真是超耐用,又靜, 其他牌子用久了軸心 ...

你D大部份都係好野.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

我係wingk960 發表於 2014-8-13 00:36
你D大部份都係好野.

只是經驗累積,當其它的軸心都出問題,而這隻依然運作如常, 也發覺很多是要用膠吸盤啜著底部以減低震動,但因這隻震動輕微,是無需吸盤啜著底部的
我唔識養魚,油奇係碟魚,宜家第一條,希望生生性性唔好瓜最新報告,食住瘦,可能個頭近矣

論壇元老

至愛仙魚 發表於 2014-8-13 00:17
我點知,你係香港地膽應最了解嘛 我一年至去魚街一兩次,  不過呢隻真是超耐用,又靜, 其他牌子用久了軸心 ...

係内地做左好耐港燦了無乜特別我都係一星期返去一次咋!香港好似無見過有呢隻賣喎,如果呢隻用到五年以上啲魚舖邊會攞尼賣呀,最好年年壞先有生意做稼!話時話呢隻野咩價位?不如你做埋代理啦,做福吓啲魚友嘛!
TIga

everest 發表於 2014-8-13 01:20
係内地做左好耐港燦了無乜特別我都係一星期返去一次咋!香港好似無見過有呢隻賣喎,如果呢隻用到五 ...

香港D牌子應該好齊喎 价錢中等,不貴, 很靜, 後來發現一個它與別不同之處, 比平常的泵重數倍,拿上手像石頭般重,可能是其耐用及穩定之原因
我如果識得做代理就好,不過就算識我都冇財力啦

呢隻牌子泵最大流量得1800L
美元150
相信係返唔到既原因

最大流量應是2400加侖,加侖是升的4倍啊
不過製造商一定吹大的

我用OCEAN RUNNER,  二售都用左十多了年........
西星班, 老虎班, 火點, 黃腳立, 深水泥孟.

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

Teddy 發表於 2014-8-12 23:46
我用PJ7600

我得nj4500

論壇元老

綜合意見唔想要内地貨,價錢中等較耐用,流量較細香港能方便購買,大牌子中專業做泵首選應該係aquabee啦!
TIga

everest 發表於 2014-8-13 16:35
綜合意見唔想要内地貨,價錢中等較耐用,流量較細香港能方便購買,大牌子中專業做泵首選應該係aquabe ...

唔該哂師兄,有一問題如果2個泵用一條25mm上水(用三叉T埋一齊)會唔會頂泵架,aquabee泵係咪冇得較流量架,eheim有得較流量不過只係將入水量較細,會唔會傷泵架。

論壇元老

davidleung 發表於 2014-8-13 16:54
唔該哂師兄,有一問題如果2個泵用一條25mm上水(用三叉T埋一齊)會唔會頂泵架,aquabee泵係咪冇得較流量 ...

用雙泵用返兩條獨立上水好啲,一般一個泵分差就有啫,你用雙泵又共用一條上水為乜呢?aquabee好似要大L數先有得校流量,EHEIM果隻調校方式應該唔會增加水管内壓力所以唔會頂水傷泵!
TIga

因為兩條上水驚滴漏槽很大

論壇元老

訂缸時可要求做細啲個濾槽!
TIga

everest 發表於 2014-8-13 18:36
訂缸時可要求做細啲個濾槽!

6x6吋足夠嗎?

論壇元老

做咩呎时個缸?濾槽造係缸外定缸内?會唔會放黑波?同造缸果位講佢會幫你諗了!
TIga

論壇元老

你有乜要求咪同造缸果位講,佢會幫你諗呎吋到時出圖俾你睇有咩唔滿意咪講出尼叫佢改囉唔使自己估估吓稼啦!附上我以前造缸幅圖俾你看看,果時都改過幾次,而家睇返都又有啲唔合心水了!

TIga

會造40x23x16滴漏槽會在缸內,會放黑波,好似話會增加含氧量唔知真定假

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

用兩泵.點解唔做一個底出水未唔影響糟位囉.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

我係wingk960 發表於 2014-8-13 23:59
用兩泵.點解唔做一個底出水未唔影響糟位囉.

缸底出如果漏水就好麻煩