海水領域 SeaFishZone

查看: 6039|回復: 15
打印 上一主題 下一主題

新魚對水過程 [複製鏈接]

樓主
大家可否分享新魚對水過程?由於屋企地方唔大,不能加Q缸,最好對水過程不要太複習。thanks!

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

沙發
啊.你想唔複雜..
我好簡單.新魚,魚袋.放入水,一個鐘.攪掂.
冬天除外.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

論壇元老

~㊣得叔㊣~

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

板凳
我重簡單唔對水直接車入主缸

論壇元老

永遠係新手

地板
skimmer 發表於 2014-7-20 23:13

我每次都好想咁做!

skimmer 發表於 2014-7-20 23:13

不怕新魚有寄生蟲嗎?

C兄 不要看得太複雜,對水過程很簡單, 只是將主缸水緩導入袋中,讓魚兒有個緩衝,舒服地適應主缸水質, 態好和強壯的魚許能抵受環境之急劇轉變, 這不是關乎魚生死的問題,是視乎你對你的魚兒有多好,到你冢你是否細心照顧它
除非你主缸的溫度,比重和PH等等各方面和魚舖是差不多, 自可省卻緩衝, 不過你的水質和魚舖的差不多的話,那就.......
我唔識養魚,油奇係碟魚,宜家第一條,希望生生性性唔好瓜最新報告,食住瘦,可能個頭近矣

論壇元老

~㊣得叔㊣~

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

oneonewe 發表於 2014-7-20 23:30
不怕新魚有寄生蟲嗎?

唔怕

請問你哋有冇浸淡水浴及浸黃粉嘅習慣?或者有冇需要在對水過程中加什麼葯水呢?

最佳新人 活躍會員 論壇元老

對水同Q魚係兩回事喎,對水唔洗用Q缸,冇Q缸檢疫可以用ab桶方式
唔檢疫直車就要睇自己情况,大把人主缸即係Q缸

論壇元老

~㊣得叔㊣~

有浸淡水浴嘅習慣,冇在對水過程中加什麼葯水

通常新魚浸淡水浴可以維持多久?

通常新魚浸淡水浴可以維持多久?

最好不要當天浸淡水等魚安定後才浸,唔同品種時間不一樣,一般在2一1O分鐘不等 ,要注意過淡時水温要一樣及可在淡水中加入1O%海水以減低魚魚壓力                                 

冇事冇幹.點解要浸?
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

我係wingk960 發表於 2014-7-23 23:50
冇事冇幹.點解要浸?

聽講以前魚舖d魚必定有ufo送,所以師傅教落,新蕃魚先過淡。
但呢招對白點同好多病都無乜用,所以最後都要用q缸或者主缸落藥

ko1008 發表於 2014-7-24 10:10
聽講以前魚舖d魚必定有ufo送,所以師傅教落,新蕃魚先過淡。
但呢招對白點同好多病都無乜用,所以最後都 ...

ufo唔係魚舖送比你, 而係條魚係大海時已經有寄生蟲.
有些魚舖會將魚過一過淡, 但只會過好短時間, 所以仍有機會有ufo.
14年1月26日,新40吋魚缸連沙缸共600升水。新手學玩瑚仙缸
主缸器材: 40吋缸連沙缸共600升水, SERA 環, MP40WES造浪, 2x250w鹵仔, 2x39W T5HO, PJ11000, H﹠S200, 豆樽 及 PO4x4.
13年8月26日爆60吋(800升水)滴漏魚缸後, 9月14日,一切從24吋背滴漏魚缸開始.