海水領域 SeaFishZone

查看: 2343|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

養草條件 [複製鏈接]

最佳新人 論壇元老

樓主
見好少師兄養草係主缸..

不過見海水魚好少綠, 想做個景, 請指教

1. 邊幾隻草易生?
2. 用咩濾材?
3. 唔可以養吊之外, 有咩其他魚會食草?
4. 可唔可以用藥??
5. 邊到有多幾種水草買?

論壇元老

沙發
D草晌主缸,多數比魚食晒
美法,一幢,皇帝×2,澳洲仙,太后,藍仙,火焰,檸批,石美,天王仙,馬

論壇元老

板凳
美法,一幢,皇帝×2,澳洲仙,太后,藍仙,火焰,檸批,石美,天王仙,馬

地板
要唔要用CO2呢
2013-10-1開缸(60X24X30)JP11000,化氮H&HV101己改A/C12000泵,diy LED 216W
仙魚:大法仙,西非仙,大黃帝,黃帝,紫月,PK,東圈,阿拉伯,馬安,澳洲仙,耳班,灰仙Bx2,天黃仙,
蝶魚:人字X2,,金雙印x1,金蝶x4斜紋x1,神象X1,黃網X1,月光x1
吊魚:藍吊x2雞心x2金毛吊,黃吊,紫吊     其他:,小丑X2  
魔魚:青魔X4橙魔X1        合共:39

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

唔洗co2
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

最佳新人 論壇元老

Terry 發表於 2014-7-8 09:04

唔養吊得唔得?

D仙咪一樣食哂
2013-10-1開缸(60X24X30)JP11000,化氮H&HV101己改A/C12000泵,diy LED 216W
仙魚:大法仙,西非仙,大黃帝,黃帝,紫月,PK,東圈,阿拉伯,馬安,澳洲仙,耳班,灰仙Bx2,天黃仙,
蝶魚:人字X2,,金雙印x1,金蝶x4斜紋x1,神象X1,黃網X1,月光x1
吊魚:藍吊x2雞心x2金毛吊,黃吊,紫吊     其他:,小丑X2  
魔魚:青魔X4橙魔X1        合共:39

最佳新人 論壇元老

marcokong 發表於 2014-7-8 12:18
D仙咪一樣食哂

有咩仙會食草?

LebornJames 發表於 2014-7-8 12:34
有咩仙會食草?

會食娃娃菜嘅都會食草

最佳新人 論壇元老

heilin 發表於 2014-7-8 12:54
會食娃娃菜嘅都會食草

咁, 即係咩魚都唔使養..
FOT真係太悶, 黎黎去去都係黃藍黑白,
真係唔明有幾好睇,
買條澳藍, 0-0, 都係咁,

LebornJames 發表於 2014-7-8 13:26
真係唔明有幾好睇,

所以好多C兄養耐左都轉 r t

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

重有青啊
紅都有
唔好唔記得重有紫wor
返工冬眠放工失蹤善良熊

LebornJames 發表於 2014-7-8 13:26
真係唔明有幾好睇,

淨得魚同石.. 睇得多係幾悶的..  
瑚仙缸吧.  但就麻煩好多.

其實魚你比得飽佢食更本就唔理啲草,我本身缸內有羽毛草、紅綠提子草,就算藍吊、毛巾就藍面理都唔理啲草,反而五間魔就多嘴少少。