海水領域 SeaFishZone

查看: 3261|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

新手 18" 缸 [複製鏈接]

樓主

18" x 12" x 12" 背滴缸,skimmer,  十磅石,nj800 pump, wp10 wave maker.

http://youtu.be/ALteCM0Kehk

[img=400,300]

27 x 14 x 22 滴漏缸, 150L 水

天藍魔 x 1, 藍吊 x1, 金帆吊 x 1, 藍咀 x 1, 火焰仙 x 1, 紫線吊 x 1, 石美人 x 1, 六線狐, 寶石 x 1, 小丑 x 1, Goby x 1, 睡衣 x 3,  醫生蝦 x 1

寶石花, 皮革, 豬腰, 火柴頭, 炮仗花, 登芹, 巨人蚌, 管蟲, 紅手指, 菠蘿腦

最佳新人

沙發

板凳
C兄小心, D魚唔娟石, 好似想離缸咁款喎
我唔識養魚,油奇係碟魚,宜家第一條,希望生生性性唔好瓜最新報告,食住瘦,可能個頭近矣

地板
番茄 & Nemo 先游, 藍吊娟石中.  No2=0 No3=0,  開缸三星期.  

天藍魔 x 1, 藍吊 x1, 金帆吊 x 1, 藍咀 x 1, 火焰仙 x 1, 紫線吊 x 1, 石美人 x 1, 六線狐, 寶石 x 1, 小丑 x 1, Goby x 1, 睡衣 x 3,  醫生蝦 x 1

寶石花, 皮革, 豬腰, 火柴頭, 炮仗花, 登芹, 巨人蚌, 管蟲, 紅手指, 菠蘿腦

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

OK架嘞,唔錯啊.不過開缸幾耐呀?
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

chowsta 發表於 2014-7-4 10:25
番茄 & Nemo 先游, 藍吊娟石中.  No2=0 No3=0,  開缸三星期.

C兄 新缸係先CHECK NH3米亂黎, 等如起樓冇理由由第二同第三層起架
我唔識養魚,油奇係碟魚,宜家第一條,希望生生性性唔好瓜最新報告,食住瘦,可能個頭近矣

已開虹三星期,no2 由 0 到 1 再到 0。

至愛仙魚 發表於 2014-7-4 09:54
C兄小心, D魚唔娟石, 好似想離缸咁款喎

ching魚唔娟石係咪有咩大問題傢?我小丑都唔娟,奶嘴葵又唔玩

唔錯呀,ching繼續努力,冇大魚冇威脅先唔搵窿娟,見佢地游得幾自在,不過藍吊大得好快,ching好快可以幫佢地轉大屋
[img=1,0.5][/img]

Jamjam226 發表於 2014-7-4 19:47
ching魚唔娟石係咪有咩大問題傢?我小丑都唔娟,奶嘴葵又唔玩

魚唔係石中穿插是違反常規, 係有D原因唔開心,例如人唔舒服就自然冇心機shopping玩耍咁解 還有當然要看其是否侷促不安, 上個視頻給參考, 看看你的小丑是否唔開心啦

至愛仙魚 發表於 2014-7-4 22:37
魚唔係石中穿插是違反常規, 係有D原因唔開心,例如人唔舒服就自然冇心機shopping玩耍咁解 還有當然 ...

Ching 係咪有野比我地睇

Jamjam226 發表於 2014-7-5 02:45
Ching 係咪有野比我地睇

c兄看看,剛下缸的珊瑚美人,應是很悠遊自在地石中穿插, 不會向玻璃邊沖啊

論壇元老

~㊣得叔㊣~

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/