海水領域 SeaFishZone

查看: 5319|回復: 16
打印 上一主題 下一主題

新設20吋缸 [複製鏈接]

樓主
剛滿2個月,有redsea prizm 化氮,掛濾放炭同通心粉,水泠和大約十五鎊生物石。生物有火公,籃吊,醫生蝦。
珊瑚有2舊草皮。仲有詳改善可以養到豬肉,豬腰同皮革嗰D? image.jpg

沙發
師兄點解要放炭?

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

板凳
依家養唔到咩?
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

地板
放炭係諗住可以吸下味同ammonia.
上星期放個舊豬腰但過2日就溶咗, 所以睇下有乜可以改善。
仲有test過no2就0,no3大慨10到15到

豬腰兩日就溶

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

我同你搬去rt區喇.rt個度d人識多d..
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

我試過no3 50 豬腰都冇溶

Raven 發表於 2014-6-30 18:17
放炭係諗住可以吸下味同ammonia.
上星期放個舊豬腰但過2日就溶咗, 所以睇下有乜可以改善。
仲有te ...

滿2個月 , 放豬腰2日就溶左 ? 缸水無得救 , 重新開過會比現在好搞..

師兄,我缸入面仲有兩舊草皮都開得幾好,魚又無死。會唔會有D step 做漏咗?我驚唔知原因再開過缸到頭來結果又一樣。

我12寸缸,一星期放非皮,15日放日千,現時2個月了,皮同日千超好态
https://band.us/n/a1a870z4WdyfQ
自家繁殖小丑、白金 、畢仔、黑丑、黑雪、歡迎批發
平日交收晚上7:30後,荃灣、大窩口、葵興、葵芳、沙田、大圍

Raven 發表於 2014-7-2 22:38
師兄,我缸入面仲有兩舊草皮都開得幾好,魚又無死。會唔會有D step 做漏咗?我驚唔知原因再開過缸到頭 ...

我上一次同你一樣 , 魚無死 , 但系放咩燒咩野 , 日日換水都唔得 , 跟住最後將個3吋厚沙底清左 , 重新開缸先搞返好 , 你可以參考下

飛仔 發表於 2014-7-2 23:18
我12寸缸,一星期放非皮,15日放日千,現時2個月了,皮同日千超好态

重咩唔放下相, 講下點維護個缸

rex 發表於 2014-7-3 21:38
重咩唔放下相, 講下點維護個缸

12寸缸5月1日開缸,剛2個月,6月30日換咗16寸方缸,用濾桶,AA木氣。
今日同師兄入咗件美千,件千好得,有時間再放相
12寸缸用來玩2對丑
https://band.us/n/a1a870z4WdyfQ
平日交收晚上7:30後,荃灣、大窩口、葵興、葵芳、沙田、大圍

llaurense 發表於 2014-7-3 17:26
我上一次同你一樣 , 魚無死 , 但系放咩燒咩野 , 日日換水都唔得 , 跟住最後將個3吋厚沙底清左 , 重新開缸 ...

會唔會係有銅?

飛仔 發表於 2014-7-3 22:41
會唔會係有銅?

有銅仲好辦,就系查過無銅先頭疼。

心血來潮,換個第二個盬度計一check去到1.030. 關唔關事?

關!