請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

樓主: lung1122

阿南出品 必屬佳品   [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

wingwai 發表於 2014-6-27 17:34
我想問樓主你收貨果陣做緊乜野?

有乜關係? 唔通系本來就爛既? 樓主體唔到收左貨?

哇。 甘忡死  爛缸都照送比人博大霧。

waiming3303 發表於 2014-6-27 18:22
我魚缸+櫃到係南哥做..我暫時冇依個問題..
師兄..我想問一下.你當時上去有冇驗清楚.是否有問題

有乜關係? 唔通系本來就爛既? 樓主體唔到收左貨?哇。 甘忡死  爛缸都照送比人博大霧。

還有你個南哥出品缸無問題,同樓主個缸有無問題 好像無關係啵

唔通我去打人無比警察叔叔拉,就等於你去打人唔會比警察叔叔拉?

我大陸做48寸缸連櫃,堶惚Y鋁架,外面包磨砂玻璃,仲係水晶玻璃,都係$5000

光頭髮 發表於 2014-6-27 18:11
用角鐵燒個鐵架,好個用木櫃

但係無咁令呢
Marine Lovers
FB Fan Page: www.facebook.com/marinelovers

最佳新人

marinelovers 發表於 2014-6-27 20:55
但係無咁令呢

三面可加靚木板

管理員

海水領域灌水之王

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

我都係鐵架
我真係傻架

最佳新人

用鐵架安全好多

論壇元老

繼奧的尚林生後又一奸商
FOT 230L水滴漏,15日內換水1次後加海水素,有UV,每日1餐,假期2餐,每星期浸氨基酸,現有藍吊,黃吊,雞心,黑雪印,畢卡索,西澳藍面,西澳洲仙,法仙,天皇仙,軍佬,金刀,聖帝,加洲寶石,湯臣,東非紫月,西澳斑點木盒

waiming3303 發表於 2014-6-27 18:22
我魚缸+櫃到係南哥做..我暫時冇依個問題..
師兄..我想問一下.你當時上去有冇驗清楚.是否有問題

都係幫趁佢...
不過佢唔係落單緊左一間廠呢....

如果手工用料好果間廠價單加左。佢可以轉第間...
或者邊個缸食"無咁深"....一樣佢自由選擇搵邊間廠落單...

我唔信佢自己有班伙計係由頭到尾自已鋪頭造出黎囉...

2尺缸萬三蚊... 值唔值就真係睇番師兄們本身睇法啦

佢緊係唔會咁幼稚出黎講野啦。細路仔玩泥沙咩..打開門口做生意

搞成咁值就唔係好值,不過出左問題,有商有量點都好過話之你死。

neva 發表於 2014-6-27 20:54
我大陸做48寸缸連櫃,堶惚Y鋁架,外面包磨砂玻璃,仲係水晶玻璃,都係$5000

唔同架...好多師兄覺得唔同層次...聽到大陸造好反感....

其實香港所有魚缸都係大陸造的。

另外,值得注意的就是,大陸造既魚缸所用既喉管尺碼有D怪怪地,不適合魚街可以買到既大部份配件或膠喉,要去一般吳金鋪才配得返。除非你造魚缸之前要指明用某某尺寸的喉管。其他野就好過曬魚街見到的魚缸。

jay 發表於 2014-6-27 09:33
係唔係荔枝角果個阿南,
講清楚好哋播。。免誤會啦。

any c hing... please....

[假設南哥係REEF LEADER]
佢間舖我去過,,若一年前到
當時剛爆咗個缸
搵舖造缸
http://www.aquarium.org.hk/cgi-bin/ch/topic_show.cgi?id=71617&h=1#448586

當時川河樂仔已無做,咪一心揾口碑最好果幾間
魚街街舖,NO WAY

係周六下午,工業區,附近無嘢行
上到去得佢一個,佢講到好似為咗等我唔柵(可能係嘅)
我講我嘅諗法,設計。。等等
阿南真係好認真咁講解,(老實講,佢係好有諗頭,我獲益良多)
傾足兩個幾鐘 (其間一個客也沒見過),
解釋得好詳細,指出我的不足
初步打個价我係六千幾
心諗佢口碑好,經驗足
就比咗六舊訂金, 行人

返到屋企
過咗三兩晚
收到佢電郵,
有個INVOICE,
魚缸$9150
SETUP$2300
38"FOT ja wor

個所謂開缸setup係唔包師傅上門,
阿南話他從來唔到客度,
只會喺舖駁喉,行淡水,再全走水,而已

再三考慮(當然再問多兩間舖)
最後打電比阿南,
開心見誠話佢個价超出我預算,
佢話我多要求,包括水晶玻璃,電制箱,百頁門,無擔邊等等。
我承認嘅。。

可否六百同佢買嘢算.
佢話全部珊瑚用品,無乜嘢啱我(FOT),
只得桶鹽(reef salt)
無計,都要照殺

我無車,照上,

到舖當然比佢哦吓。。。
好在,比我岌到佢有NJ潛水泵
三百一個(NJ1200),兩個,攪掂。。
順口問佢可唔可以平哋,
最後,找返廿財

打咁大抽嘢其實我想講,
我接觸果位南哥,REEFLEADER
係講道理,也算是通情達理的人
口碑不是一朝一夕得來...

希望樓主的不愉快事件最後得以有較理想的方法處理(問題都很嚴重,的確不容易)
過後也希望樓主在此表述,這樣對各方面也較公平。

叫個當事人南哥出來解釋米得,又無封區ac。

做左好人20年,唔代表第21年 唔會變壞人啵

最佳新人 活躍會員

puikwong 發表於 2014-6-27 23:02
都係幫趁佢...
不過佢唔係落單緊左一間廠呢....

做生意 甘樣搞到d客就吾掂囉  又想賺到盡 搵d客黎做白老鼠 試下間廠得吾得!甘既生意手法好有問題

chihim 發表於 2014-6-27 18:49
有乜關係? 唔通系本來就爛既? 樓主體唔到收左貨?

哇。 甘忡死  爛缸都照送比人博大霧。

我只係覺得隻櫃爛到咁,如果收貨時已經係咁,俾著每個人都唔會收貨。所以好可能係收貨時冇野,係 D 料差, 後來先爆。

但係到隻缸送貨黎,唔係咁邪又係後來先裂呀.....
隻缸應該就原本已經爆左, 所以我唔明樓主點解仲收貨。
大部分人收貨時都會驗貨,以保障雙方/自己,特別而家件貨係魚缸。
樓主仲要SET 埋喉,鈦炮,仲行埋水先發現隻缸裂.......
所以我先想問樓主收貨時做乜唔驗貨呀?

我絕對唔係撐呀南!
反而仲有D "炆" 樓主點解收貨唔驗貨,令呀南有機可乘!

wingwai 發表於 2014-6-28 02:24
我只係覺得隻櫃爛到咁,如果收貨時已經係咁,俾著每個人都唔會收貨。所以好可能係收貨時冇野,係 D 料差, 後 ...

者系吖南博大霧…。。。。

最佳新人

chihim 發表於 2014-6-28 00:59
叫個當事人南哥出來解釋米得,又無封區ac。

做左好人20年,唔代表第21年 唔會變壞人啵

學學三年,學壞三日,哈哈哈哈哈哈

lung1122 發表於 2014-6-27 16:05
做價12450+350電線倉+200百頁門 13000  呢個價錢係咪太平? 要幾錢先做到一個有質素既缸櫃呢? 比左甘既價錢 ...

請問副缸係唔係指"沙缸"?