海水領域 SeaFishZone

樓主: lung1122
打印 上一主題 下一主題

阿南出品 必屬佳品   [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

樓主
Lewis_Lo 發表於 2014-6-27 00:27
CHING

唔好吾會, 都係等樓主先確認好D。

係唔係荔枝角果個阿南,
講清楚好哋播。。免誤會啦。

沙發
jay 發表於 2014-6-27 09:33
係唔係荔枝角果個阿南,
講清楚好哋播。。免誤會啦。

any c hing... please....

[假設南哥係REEF LEADER]
佢間舖我去過,,若一年前到
當時剛爆咗個缸
搵舖造缸
http://www.aquarium.org.hk/cgi-bin/ch/topic_show.cgi?id=71617&h=1#448586

當時川河樂仔已無做,咪一心揾口碑最好果幾間
魚街街舖,NO WAY

係周六下午,工業區,附近無嘢行
上到去得佢一個,佢講到好似為咗等我唔柵(可能係嘅)
我講我嘅諗法,設計。。等等
阿南真係好認真咁講解,(老實講,佢係好有諗頭,我獲益良多)
傾足兩個幾鐘 (其間一個客也沒見過),
解釋得好詳細,指出我的不足
初步打個价我係六千幾
心諗佢口碑好,經驗足
就比咗六舊訂金, 行人

返到屋企
過咗三兩晚
收到佢電郵,
有個INVOICE,
魚缸$9150
SETUP$2300
38"FOT ja wor

個所謂開缸setup係唔包師傅上門,
阿南話他從來唔到客度,
只會喺舖駁喉,行淡水,再全走水,而已

再三考慮(當然再問多兩間舖)
最後打電比阿南,
開心見誠話佢個价超出我預算,
佢話我多要求,包括水晶玻璃,電制箱,百頁門,無擔邊等等。
我承認嘅。。

可否六百同佢買嘢算.
佢話全部珊瑚用品,無乜嘢啱我(FOT),
只得桶鹽(reef salt)
無計,都要照殺

我無車,照上,

到舖當然比佢哦吓。。。
好在,比我岌到佢有NJ潛水泵
三百一個(NJ1200),兩個,攪掂。。
順口問佢可唔可以平哋,
最後,找返廿財

打咁大抽嘢其實我想講,
我接觸果位南哥,REEFLEADER
係講道理,也算是通情達理的人
口碑不是一朝一夕得來...

希望樓主的不愉快事件最後得以有較理想的方法處理(問題都很嚴重,的確不容易)
過後也希望樓主在此表述,這樣對各方面也較公平。

板凳

非滴漏缸只是五片玻璃。海水缸多為滴漏缸,个价高系因為包括埋設計,沙缸,底柜或加埋灯柜电掣箱等等。要顧及效能,安全,外覌,缸主意願,财政預算等等。瓣數越多,越易有閃失。故要找口碑好,一説到位的店子。

地板
本來係樓主嘅善意分享,、
喺多角度嘅討論之後
帶有不大友善的詞鋒
你來我往三幾吓,
已經火藥味了。。

這麼般的情況屢見不鮮

只要大家不要離題太遠
沒有人身攻擊,
我等過路人倒增進題外知識。。。(行行也有其難處,有時候係要比哋錢人地賺吓嘅,)

agree

neva 發表於 2014-6-30 18:23
我覺得大家不必太過投入討論,因為有好多唔多清楚的地方樓主無解釋清楚,好多都係經啊南解釋之後才大家才獲 ...

agree
(也知道喺度咁講係政治不正確。。。)