海水領域 SeaFishZone

樓主: lung1122
打印 上一主題 下一主題

阿南出品 必屬佳品   [複製鏈接]

禁止訪問

站在前方 勇氣驅不散

不正常人類及珊瑚研究中心  ←加入FB  群組

論壇元老

你正在跟型男激情對話

最佳新人

咁姐係係咁嫁la,其它客冇事,你有事算你唔好彩牙下!

咁以後做缸可以找其它!
我淨係用廁所水嫁炸

最佳新人 論壇元老

搵得你做缸做櫃以為你好有料,出到黎同差到爆都算
仲要開錯窿,

最佳新人 論壇元老

板主,以後你醒小小啦唔好亂咁訂缸,有心玩珊瑚既搵間貴d有責任心d既做啦,,,

qqqlala 發表於 2014-6-29 21:34
吾識就吾好亂吹啦~ 師兄~
你估工程佬門檻低? 人工註冊證 各類大工牌 專科牌(電牌水牌燒焊牌) 小型工程牌 ...

你都識講有好壞之分
但好多時候收得貴既都未必係好,平又未必差,當中有幾多水位??
一間小型水電鋪,同一間比較大型d既所謂"設計公司"報價可能差唔多,why?
當然你話好易做就梗係唔係,但參次同水位多就係真既
你話我唔識野,深入果d我真係唔識,不過都仲識分好唔好

強記 發表於 2014-6-29 20:48
師兄請問你用萬幾二萬做個地臺,有幾大地方3日就起貨,咁快手

300呎到

最佳新人

咁請問師兄有邊間有推介造缸?

佢好似冇交代到新櫃都裂既問題

論壇元老

你正在跟型男激情對話

最佳新人

用料差囉!其它客未有事.遲早既問題
我淨係用廁所水嫁炸

管理員

海水領域灌水之王

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

八下先
我真係傻架

論壇元老

yukoogura 發表於 2014-6-30 11:12
300呎到

吉屋/住緊人??
FOT 230L水滴漏,15日內換水1次後加海水素,有UV,每日1餐,假期2餐,每星期浸氨基酸,現有藍吊,黃吊,雞心,黑雪印,畢卡索,西澳藍面,西澳洲仙,法仙,天皇仙,軍佬,金刀,聖帝,加洲寶石,湯臣,東非紫月,西澳斑點木盒

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

認真你便書

最佳新人 活躍會員

ReefLeader 發表於 2014-6-30 07:39
樓主(蘇生)及大家好,

很抱歉! 基於這幾天比較忙, 不能即時上來同大家交待真是失禮, 請多多見諒!

阿南哥 ~ 原來吾夠訓會用粗口一路甘小個客架? 我果日吾係一早既8點幾打比你~ 我係10:46分先打比你的~我都知你平時好夜先訓~都吾想一早就打比你 我見你WHATSAPP係線上 我先打比你架!

當時幾隻門有爆烈既情況 隻櫃暫時無事  電線倉門底都係有爆烈 ~你仲叫我度埋電線倉門教D龍位比你.. 我無講過(無事) !
(正常只門及櫃身就不會因濕一濕水就即時有事, 除非浸水太耐就難講?) 阿南 你話吾會濕一濕水就烈到甘 你甘講姐係我用水浸住隻櫃呀?  我想問櫃身如何浸水太耐? 水會向下流 爆得最勁個位係櫃身外邊~
你當晚上黎睇完 你都話過年前有幾套櫃都係有甘既情況啵 ~  我識既魚友同期搵你做 隻門又係爆晒 你就話佢隻門無做百頁門!濕氣重 ~ 所以爆烈 ,,甘當初佢做缸時..你吾提議佢做百頁門?  吾提議櫃後開多個龍梳氣? 甘就係專業? 要個客自己提議 ! 個客吾知就為有硬食!搵你做過隻仲要收人錢~

個櫃重造前, 我係有窿位要改動~ 係因為個櫃開個窿位原全吾FIT 頂住晒條喉 我先有所改動..呢個係我既問題?? 我記得當時叫你改返入小小~ 又比你小TIM ~ 又改乜野呀 重做個櫃就係跟返張圖甘做....一改野就會比間廠小 ~ 乜原來做錯左 要一路做錯落去架?  甘樣都算好有耐性聽我吩咐

一塊本來完整冇缺的玻璃, 正常情况下是不應該會冇啦啦崩左1塊仔出來, 除非不小心比野撞到或"銀"到邊位就會崩边
你都講左 應該係不小心撞到 / 銀到 先會有甘既情況  我就真係無撞過啦~ 件玻璃原全無崩 無撞過既傷痕 我都吾明點解會有一塊仔走左出黎~  吾通真係你所講   我用刀片片件玻璃出黎??  

我想講..13000 甘既價錢 吾係包晒所有野嗎?   3尺半缸, 雙層, 主缸, 副缸, 沙缸, 4分PPG水晶片, 玻璃窿9個, 主缸造浪倉   !
如果係..你講出黎有咩意思呢?  吾通做甘多野你無錢賺?  同埋你只係出圖姐 龍又吾係你開  造浪倉都吾係你做~ 你講到做呢個缸甘多問題 甘多要求  又無下欄 當初點解要接呀?  喉我自己識SET  器材我又有~

金福當時只係在樓下拆木箱~ 送上門幫我搬埋上櫃到  之後就收運輸錢  福哥之後就走左  話係樓下等你喎~  點樣金精火眼一齊驗收呀? 我當時只係睇表面有無花痕   個魚缸擺左上去~ 缸頂仲高過我個人  你地有無睇到缸頂有崩邊裂痕?  何況我呢~
我由頭到尾都無講過你劏我~ 係你講架咋  我只係話比左甘既價錢 收到甘既貨 仲要由頭到尾都係受你氣~ 值吾值得呢?
記得初時起圖之後有野吾明...問多兩句就話 你好煩呀 呢樣果樣~ 如果我識設計起圖..就吾會搵你做啦 我自己起圖出去比玻璃鋪做吾好?  諗住有套好缸用....唯有忍!   多口講多句...搵你做缸真係好辛苦 ~ 由頭受氣受到尾  仲要得到甘既貨

Wilsonlsl 發表於 2014-6-30 12:49
吉屋/住緊人??

lung1122 發表於 2014-6-30 12:56
阿南哥 ~ 原來吾夠訓會用粗口一路甘小個客架? 我果日吾係一早既8點幾打比你~ 我係10:46分先打比你的~我都 ...

係咁上下啦,你又冇幫佢買器材
萬幾蚊賺晒都係萬幾蚊,咁少

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

yukoogura 發表於 2014-6-30 11:12
300呎到

一個人做咁快
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2014-6-30 13:17
一個人做咁快

地方四正

最佳新人 活躍會員 論壇元老

原來真係 reef leader 呢位南哥, 真失望.
個柜擺到明係有問題, 咁都重有得賴, 真不負責任.
送貨個時更係表面無特別野先收貨啦. 點估計到你d木板有問題會爆裂呀?
擺兩三個月就已經爆成咁, 重要賴潮濕, 賴水浸
我自己個舊柜上年爆缸比幾百升咸水浸咗成日, 到依加都無爆裂, 重用緊呀!
你個柜人地用都未用, 就爆裂到咁, 你重要推卸係買家自己浸爆個柜?

你咁做生意都幾厚顏無恥架喎
14年1月26日,新40吋魚缸連沙缸共600升水。新手學玩瑚仙缸
主缸器材: 40吋缸連沙缸共600升水, SERA 環, MP40WES造浪, 2x250w鹵仔, 2x39W T5HO, PJ11000, H﹠S200, 豆樽 及 PO4x4.
13年8月26日爆60吋(800升水)滴漏魚缸後, 9月14日,一切從24吋背滴漏魚缸開始.

最佳新人 論壇元老

過左海就神仙啦,,

好喇 ! 终於出來回應. 寫一大段事發經過加一堆圖紙相片, 講完粗口小個客再講 Sorry. 之後話單生意銀碼細多野跟, 仲要話個客咩都吾識, 你做生意的待客之道 ? 開初你吾知道此單的情況 ? 接左單就要跟到尾 !  

Post 一堆圖紙相片, 表示你已經做好自己個份? 圖紙與現貨有沒有counter check ? 如果在你的圖紙與現貨找到不乎點, 是否有權退貨 ?