海水領域 SeaFishZone

樓主: lung1122
打印 上一主題 下一主題

阿南出品 必屬佳品   [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

老細死都出黎回,你有你地講,做缸咁好搵幫人換左去佳大歡喜。

大家估下做套缸執到幾多錢

魚街過路人 發表於 2014-6-28 11:33
大家估下做套缸執到幾多錢

我估3千5人仔俾廠造....靠估

估多左唔好打

人哋執幾多係佢本事,價錢你情我願。不過我真係吾知道原來南哥啲缸都係國產,以為系港貨,咁既質量吾好話香港,係大陸都沒人收。如果係大陸送啲咁既貨,服務態度咁差,估計吾使兩日,間鋪一定俾人大裝修。

wingwai 發表於 2014-6-28 02:24
我只係覺得隻櫃爛到咁,如果收貨時已經係咁,俾著每個人都唔會收貨。所以好可能係收貨時冇野,係 D 料差, 後 ...

老實說我覺得買賣雙方講個信字
邊有人會當對方係賊驗屍咁驗
人哋幫襯得你即係信你,點會當你揾佢笨

好簡單,好似交收二手器材咁,你俾個壞既人地都可以
點解人地唔想盡辦法揾個插蘇試,然後再對外觀驗屍咁驗?
全因個信字

其實有時聽到人地做缸既價錢,真係覺得幾不可思異
我未試過做海水缸
依家用緊果個都係以前做黎玩淡水用既
2尺x11寸既缸,幾年前係魚街做
都只不過洗左我幾舊水.....

咸水缸真係難做過淡水咁多咩?

sunlight 發表於 2014-6-28 13:02
其實有時聽到人地做缸既價錢,真係覺得幾不可思異
我未試過做海水缸
依家用緊果個都係以前做黎玩淡水用既 ...

基本上涉及"工程"既野食水深就係人都知
譬如屋企裝修咁,要成幾十萬,但分分鐘三份二係裝修公司剩袋

非滴漏缸只是五片玻璃。海水缸多為滴漏缸,个价高系因為包括埋設計,沙缸,底柜或加埋灯柜电掣箱等等。要顧及效能,安全,外覌,缸主意願,财政預算等等。瓣數越多,越易有閃失。故要找口碑好,一説到位的店子。

jay 發表於 2014-6-28 13:20
非滴漏缸只是五片玻璃。海水缸多為滴漏缸,个价高系因為包括埋設計,沙缸,底柜或加埋灯柜&#30 ...

滴漏缸係複雜小小, 但是已經很成熟, 沒有什麼技術難度, 家用的更加吾係咩工程. 最多只係傢俱之一. 裝修比起魚缸要求更多更複雜, 水,電,氣樣樣都係技術. 其實認識滴漏缸後, 發現根本就很普通,很簡單的, 設計方面一定要"就手",布局合理. 如果連呢點都做吾到, 可以收檔.  

估計南哥因為年底多單, 本身間廠做吾起貨, 就外批給其他廠做. 質量先至變成如此. 如果真的如此, 不如推遲事主年後才交貨. 或者賣張圖紙都可以. 勉強出貨, 質量沒保障, 出問題後又吾想負責, 呢的商戶經營心態係賺錢第一. 其他貴客自理.

多得事主Post,才知道香港有這些"圖紙做缸王".

24吋缸都要13000....
又真係......
食水深左啲.....
有什麼過人之處?

yukoogura 發表於 2014-6-28 12:46
老實說我覺得買賣雙方講個信字
邊有人會當對方係賊驗屍咁驗
人哋幫襯得你即係信你,點會當你&#25 ...

我同意唔係要驗屍咁驗,但始終都會大致上望下件貨呀? 難道Ching 你望都唔望就簽收?我諗隻缸裂成咁,好易睇到。
可能真係雙方講信字,樓主深信南哥出品,必屬佳品。
但是中間仲涉及運輸公司。大佬,玻璃黎嫁,唔通真係唔望都唔望就簽收呀.....
如果收缸時就發現咁,樓主而家可能冇咁傷。

steve 發表於 2014-6-28 12:33
人哋執幾多係佢本事,價錢你情我願。不過我真係吾知道原來南哥啲缸都係國產,以為系港貨,咁既 ...

而家邊度仲有缸係香港做,如果係魚舖無咩野可以賺
Marine Lovers
FB Fan Page: www.facebook.com/marinelovers

steve 發表於 2014-6-28 12:33
人哋執幾多係佢本事,價錢你情我願。不過我真係吾知道原來南哥啲缸都係國產,以為系港貨,咁既 ...

宜家仲有鋪頭用港貨? CHING你真係天真過天真嬌~

有架師兄, 牛頭角係鋪到造缸架,成日都見到
金毛, 黃吊, 小丑X2, 黑丑X4, 火燄仙, 紅巴士, 金帆吊, 單眼藍吊, 狐狸, 絲絨魔x2, 美人, 藍燕, BB天皇仙, BB黃尾珠仙, 金蝴蝶, BB金蝴蝶, BB粉吊. 11間仙, 梳羅. 54'x40'x24', 沙底, 沙缸40'分3倉 Waveline AC-12000上水, H&H T101, 1匹海利.2個MP40w造流, 生物石, AI Hydra x 3, AI Director, Seneye Reef

最佳新人 論壇元老

講開講, 我都有個朋友搵佢做48吋缸, 又係爆水, CALL第一次唔願上樓, 第二次開始失蹤.

最初都唔多信, 因為聽聞佢口啤好, 手工好, 現在睇到CHING呢個POST, 咁我就大概有個立場了~ 多謝CHING勇於道出黑店

noelhk 發表於 2014-6-29 00:56
宜家仲有鋪頭用港貨? CHING你真係天真過天真嬌~

[backcolor=rgba(255, 255, 255, 0)]你知唔知道嫁,使得起錢上門做都可以,吾知吾好講出來啦,有$叫阿嬌上門做都可以。

管理員

海水領域灌水之王

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

香港係仲有做魚缸舖頭
我真係傻架

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

marinelovers 發表於 2014-6-28 23:41
而家邊度仲有缸係香港做,如果係魚舖無咩野可以賺

富榛,宏達,咪香港做羅!

論壇元老

yukoogura 發表於 2014-6-28 13:18
基本上涉及"工程"既野食水深就係人都知
譬如屋企裝修咁,要成幾十萬,但分分鐘三份二係裝修公司剩袋 ...

好彩晤系幫你做裝修,3份2是賺,你計一計假設10萬裝修你要做幾多日,師父而家1仟起仲要包食,有手有腳識小小八百五,雜工掃地都七百,計條數十萬的三分二去咗六萬六,浄下三萬幾可以做咩,柦白二十年前冇一半利潤是唔做原因是賺錢太少,而家有錢賺都做

FOT 230L水滴漏,15日內換水1次後加海水素,有UV,每日1餐,假期2餐,每星期浸氨基酸,現有藍吊,黃吊,雞心,黑雪印,畢卡索,西澳藍面,西澳洲仙,法仙,天皇仙,軍佬,金刀,聖帝,加洲寶石,湯臣,東非紫月,西澳斑點木盒

Wilsonlsl 發表於 2014-6-29 12:50
好彩晤系幫你做裝修,3份2是賺,你計一計假設10萬裝修你要做幾多日,師父而家1仟起仲要包食,有手有腳識小 ...

逐項計
好似我近排整地磚咁,唔計拆,唔計地磚本身,只係三日work, 但就要萬幾二萬
成本只係工人+英泥,當工人一千蚊日,都係3000,唔通英泥要一萬?

整電制仲勁,計$480一個,係走明喉的,一個熟手工人一日整到幾多,你自己買料再自己揾個工人個價差勁遠

不過咁,如果你係呢行實唔會話自己好賺既