海水領域 SeaFishZone

查看: 2732|回復: 4
打印 上一主題 下一主題

豆豆樽問題 [複製鏈接]

樓主

隱藏]

本人為新手, 見到出面有人推用豆豆樽..

想問下:

1) 用豆豆樽去減NO3作用大唔大?

2) 如果100L的缸要用幾多豆豆?
3) 初用豆豆樽有咩要注意?

4) 用豆豆後, 要唔要行生物環?謝謝_

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

沙發
隱藏]

本人為新手, 見到出面有人推用豆豆樽..

想問下:

1) 用豆豆樽去減NO3作用大唔大?……有效用的,要比耐性。
2) 如果100L的缸要用幾多豆豆?………最初用 50ml, 慢慢加至 100ml. 不過要睇你個缸珊瑚反應而作準。
3) 初用豆豆樽有咩要注意?…………要保持豆系滾動狀態,不能結成一舊舊,新買要用水浸洗去面層油份。
4) 用豆豆後, 要唔要行生物環?謝謝_…豆是減no3, 環是養菌,兩樣野黎。

板凳
謝謝版主..
如果用左豆豆樽, 係唔係可減少換水1次數? (依家我每星期換1/5的水)

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

地板
用豆同換水系兩件事,
如果你勤力換水,可以吾用豆都得,
反之,用豆吾換水,只会增加負荷及元素不足,
你自己惗下!

我依家開左新缸一個月, 養左魚兩周..
明天會買豆豆樽用, 版主建議用豆豆樽後幾耐至開始養珊瑚?