海水領域 SeaFishZone

查看: 5891|回復: 17
打印 上一主題 下一主題

哈哈 海龍王唔收住 [複製鏈接]

樓主
IMG_0255.JPG   落缸唔食野, 兩隻眼矇埋, 右眼仲爆埋落藥後換水唔記得插番暖管, 一天後見佢好似點左穴咁柄係石後,跟住爆埋身, 稔住今云實聽收屍遺一方法係想放落新set既缸,但又怕身D菌會野埋其他魚米一鑊熟但係真係好唔捨得佢, 搞成咁我真係好大責任 老虎蟹都搏搏,反缸就反啦誰知一星期後奇蹟出現, 眼珠居然見到小小黑色, 爆身處D黏液神奇消失, 不過仲係冇開口, 但間中出尼裝裝下,數日後左眼九成露出黑色, 終於開口啦相片看到眼金金地垂頭找吃,試留意魚掌上方的爆身還有約4份一未好晒架

IMG_0251.JPG   呢張睇到右眼因破了較為嚴重, 只好番五成, 眼珠還不是很黑, 所以希望在明天, 魚友遇到相似情況, 也不要放棄啊

我唔識養魚,油奇係碟魚,宜家第一條,希望生生性性唔好瓜最新報告,食住瘦,可能個頭近矣

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

沙發
執返身彩.但都要d水ok既
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

板凳
養耐咗之後得出一個結論就是,好既水質真係唔怕白點病(我已經無Q魚好耐),以及有咩病都好大機復原返曬,而好既水質主要係靠多生物環。

地板
neva 發表於 2014-6-21 17:03
養耐咗之後得出一個結論就是,好既水質真係唔怕白點病(我已經無Q魚好耐),以及有咩病都好大機復原返 ...

水靚就唔怕有白點或病,依個想法好似有d…………
[img=1,0.5][/img]

加油

siuwai 發表於 2014-6-21 17:20

呢個不是我上網找既資料,又或者跟隨大路野(人講咩,你就講翻一樣,包無衰),呢個結論是本人經過無數次既實踐而得出來的純屬個人經驗,我講出來只作分享,不需要大家信唔信,反正我信咗。

neva 發表於 2014-6-21 18:02
呢個不是我上網找既資料,又或者跟隨大路野(人講咩,你就講翻一樣,包無衰),呢個結論是本人經過無數次 ...

仲知就各有各方法,養得到就係好方法啦
[img=1,0.5][/img]

siuwai 發表於 2014-6-21 18:20

我都有點同意樓上師兄,如水質好,魚兒身體一定好,病痛都少啲,試過新魚返來有白點,但舊魚完全沒事,最後我只是換水,那條新魚就已不藥而癒。因此如水質好,魚兒身體好,受病痛感染機會都大幅佭低,純粹個人經驗,沒什麼科學根據,有錯勿打!

Divertonyhk 發表於 2014-6-21 21:38
我都有點同意樓上師兄,如水質好,魚兒身體一定好,病痛都少啲,試過新魚返來有白點,但舊魚完全沒事 ...

我係wingk960 發表於 2014-6-21 15:58
執返身彩.但都要d水ok既

我用手一探D水凍冰冰, 原來換完凍水唔記得開番暖管, 不過見佢都冇放棄死撐住, 真係好勇敢
我唔識養魚,油奇係碟魚,宜家第一條,希望生生性性唔好瓜最新報告,食住瘦,可能個頭近矣

neva 發表於 2014-6-21 17:03
養耐咗之後得出一個結論就是,好既水質真係唔怕白點病(我已經無Q魚好耐),以及有咩病都好大機復原返 ...

同意, 不過我只用兩大桶生物球做滴漏, 冇用環, 下次要買D PH 睇下係米咁駛得

siuwai 發表於 2014-6-21 17:20

僅係拖埋Q缸做膽至穩陣啦C兄

neva 發表於 2014-6-21 18:02
呢個不是我上網找既資料,又或者跟隨大路野(人講咩,你就講翻一樣,包無衰),呢個結論是本人經過無數次 ...

個人經驗養定左D魚真係從不生白點, 有時直接新魚落缸有幾點都會自己好番, 係試過一次加左條粉吊, 條粉腸可能白點太勁, 迅速擴散, 搞到香左幾條,所以睇勢間中QQ佢

siuwai 發表於 2014-6-21 18:20

冇錯啦!各師各法, 各地各菩薩好多話唔好翻沙底, 有位C兄卻話換水時中意用枝野起勢咁撩D沙, C兄點睇法,有冇風險

Divertonyhk 發表於 2014-6-21 21:38
我都有點同意樓上師兄,如水質好,魚兒身體一定好,病痛都少啲,試過新魚返來有白點,但舊魚完全沒事 ...

除左白點, 新魚有時有寄生蟲, 加條醫生啦佢捉下蟲好D