海水領域 SeaFishZone

查看: 6066|回復: 6
打印 上一主題 下一主題

白月仔一問 [複製鏈接]

論壇元老

永久發鹽

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

樓主
想問問師兄D白月仔係咪新買返黎後落水會好驚定吾識認, 個身變左白色一達達, 一定唔係白點, 係咪定咗會冇樹, 有冇師兄可以分享下D經驗..

論壇元老

永久發鹽

沙發
G-force 發表於 2012-1-13 10:11
如果在落缸開始發生就多是水印,一般一兩日便散。但如果幾日都未散就要換水了。

落缸第一日就變到咁, 咁我要睇下一兩日散唔散, 白月係咪都好似同籃O一樣, 成日生水印, 不過條白月D水印都幾過癮, 一點點咁.. 004.gif

論壇元老

永久發鹽

板凳
G-force 發表於 2012-1-13 10:53
唔慣水質有機會的。

E+為有等下佢適吾適應

論壇元老

永久發鹽

地板
ANGUS 發表於 2012-1-13 12:08
我的雖然不是白月是紫月,但情況雷同分享一下,
一年多前購於魚城地舖$120,當時大量白及紫月,
有的分隔 ...

我E+都係觀察中,
睇睇一兩日會唔會散,
唔散就換水,
都唔得就落藥,
不過D紫月同白月都好似籃O咁成日生水印

感謝師兄分享

論壇元老

永久發鹽

Teddy 發表於 2012-1-13 12:26
比心機觀察下la....
有好多可能性

可能 她一心要試驗我
可能 雙方忖測太多
可能 光輝一剎已掠過
只好留低我...

論壇元老

永久發鹽

ice28720 發表於 2012-1-16 00:13
Joeymanman 條魚現在乜情況?

換左水條白月冇左水印, 不過收口加收背, 死路一條..

E+我煩到飛起, 缸水好有問題, 一星期死左籃O(養左3個月), 假人字(養左3個月), 人字(養左3個月), 紫月(養左2星期), 一星期死左4條

仲有3條養左年半籃吊刷身, 個身有D一達達, 仲有仲有…好多問題, 灰爆..

論壇元老

永久發鹽

ice28720 發表於 2012-1-16 10:59
個缸仲有幾多條魚?ph?

E+想死, 唔想講, 好多問題又要做