海水領域 SeaFishZone

查看: 5999|回復: 16
打印 上一主題 下一主題

白月仔一問 [複製鏈接]

論壇元老

永久發鹽

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

樓主
想問問師兄D白月仔係咪新買返黎後落水會好驚定吾識認, 個身變左白色一達達, 一定唔係白點, 係咪定咗會冇樹, 有冇師兄可以分享下D經驗..

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

沙發
如果在落缸開始發生就多是水印,一般一兩日便散。但如果幾日都未散就要換水了。

論壇元老

永久發鹽

板凳
G-force 發表於 2012-1-13 10:11
如果在落缸開始發生就多是水印,一般一兩日便散。但如果幾日都未散就要換水了。

落缸第一日就變到咁, 咁我要睇下一兩日散唔散, 白月係咪都好似同籃O一樣, 成日生水印, 不過條白月D水印都幾過癮, 一點點咁.. 004.gif

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

地板
joeymanman 發表於 2012-1-13 10:45
落缸第一日就變到咁, 咁我要睇下一兩日散唔散, 白月係咪都好似同籃O一樣, 成 ...

唔慣水質有機會的。

論壇元老

永久發鹽

G-force 發表於 2012-1-13 10:53
唔慣水質有機會的。

E+為有等下佢適吾適應

我的雖然不是白月是紫月,但情況雷同分享一下,
一年多前購於魚城地舖$120,當時大量白及紫月,
有的分隔放於地上膠箱,有的獨立包在袋內。

膠箱內的大都已現水印,甚至已殃。
我揀選了一條獨立袋的,數天後出現類似樓主白月情況,
但除白色印外,魚表皮變得粗糙,鱗像全反起一樣。

當時不懂處理,先後落過TDC,USA及用甲基藍直接塗於魚體,
大約十四天後,白色水印消退,但魚表皮粗糙依舊,停藥。
再過數天,紫月搶口,便放出主缸。

最後,魚表皮粗糙問題持續2至3個月,其間進食及魚態正常,
亦沒有傳染其他魚隻。

寫多了謝謝

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

比心機觀察下la....
有好多可能性
返工冬眠放工失蹤善良熊

論壇元老

永久發鹽

ANGUS 發表於 2012-1-13 12:08
我的雖然不是白月是紫月,但情況雷同分享一下,
一年多前購於魚城地舖$120,當時大量白及紫月,
有的分隔 ...

我E+都係觀察中,
睇睇一兩日會唔會散,
唔散就換水,
都唔得就落藥,
不過D紫月同白月都好似籃O咁成日生水印

感謝師兄分享

論壇元老

永久發鹽

Teddy 發表於 2012-1-13 12:26
比心機觀察下la....
有好多可能性

可能 她一心要試驗我
可能 雙方忖測太多
可能 光輝一剎已掠過
只好留低我...

監督員

清道夫

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

水印換水啦!
塵歸塵,土歸土,垃圾歸垃圾堆,廢物送去堆田區

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

Joeymanman 條魚現在乜情況?

論壇元老

永久發鹽

ice28720 發表於 2012-1-16 00:13
Joeymanman 條魚現在乜情況?

換左水條白月冇左水印, 不過收口加收背, 死路一條..

E+我煩到飛起, 缸水好有問題, 一星期死左籃O(養左3個月), 假人字(養左3個月), 人字(養左3個月), 紫月(養左2星期), 一星期死左4條

仲有3條養左年半籃吊刷身, 個身有D一達達, 仲有仲有…好多問題, 灰爆..

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

個缸仲有幾多條魚?ph?

論壇元老

永久發鹽

ice28720 發表於 2012-1-16 10:59
個缸仲有幾多條魚?ph?

E+想死, 唔想講, 好多問題又要做

超級版主

永久禁言

叫你問下我先架啦