海水領域 SeaFishZone

查看: 4307|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

養左九個月,拍番張相留念下先 [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員

樓主
14/9/2013 買來的葵扇蝶,剛滿九個月,拍下照片留作記念.

2014-06-14 020.JPG 2014-06-14 021.JPG

沙發
勁呀師兄! 我覺得好靚只係唔敢買

論壇元老

板凳
試過兩條,都係爆身死,我D水質真係麻麻!
美法,一幢,皇帝×2,澳洲仙,太后,藍仙,火焰,檸批,石美,天王仙,馬

地板
chanyinpok 發表於 2014-6-14 11:43
勁呀師兄! 我覺得好靚只係唔敢買

無錯! 真係又平又靚.

Terry 發表於 2014-6-14 12:31
試過兩條,都係爆身死,我D水質真係麻麻!

我D水都唔算好,葵扇也曾爆身,都幾嚴重下,後來用黃粉醫番好.

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

點解唔放出主缸
☉︹☉

9個月都仲係個籃度?
相薄
https://flickr.com/photos/62438887@N02

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 優秀版主 論壇元老 開網功神

pro

kwong426426 發表於 2014-6-14 18:32
點解唔放出主缸

葵扇蝶相信是珊瑚魚中最孱弱的一種,所以是魚缸中最受特別關照的魚,雖然已經正式落缸,但久不久會把牠關起來給牠進補,餵以牠最喜歡的食物,冰鮮魚子.
幾個月前養子一條回來隔天便吃顆粒的葵扇,可惜處理不當,過早放落缸中,結果幾天後便給細小一倍的印尼金蝶,打至遍體損傷,繼而收口喪命.

(九個月來都一路有這葵扇蝶的存照)
2014-04-13 001.JPG 2014-04-13 014.JPG 2014-04-29 008.JPG

kenlam 發表於 2014-6-14 20:27
9個月都仲係個籃度?

這是葵扇蝶年初轉缸後的照片

IMG_0220.JPG IMG_0221.JPG

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

peterleung 發表於 2014-6-15 07:15
葵扇蝶相信是珊瑚魚中最孱弱的一種,所以是魚缸中最受特別關照的魚,雖然已經正式落缸,但久不久會把牠關起來 ...

哦.原來如此
大師真是大師
☉︹☉

kwong426426 發表於 2014-6-15 11:10
哦.原來如此
大師真是大師

愧不敢當! 很多人說養魚要顧及兼容性,所以有養蝶前輩要分好幾個缸飼養,才可養得更好,更持久.