海水領域 SeaFishZone

查看: 7875|回復: 16
打印 上一主題 下一主題

水印還是皮膚病?     [複製鏈接]

樓主

早於一個月前已經有輕鬆症狀
初以為普通水印 但經2次換水後仍沒好轉
途中缸內有珊瑚美人,毛巾及青魔相繼發現收口
第二日即暴斃 (沒水印)
今早發現該藍紋亦收口
現已隔離
請問這是水印還是皮膚病?
謝謝各位

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

沙發
不如你講下你個大缸咩環境會好D啊.同近排攪過D咩黎.
就咁睇相似係水印.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

板凳
水印講笑咩 C兄 D水好唔惦, 有菌呀仲係惡個隻
我唔識養魚,油奇係碟魚,宜家第一條,希望生生性性唔好瓜最新報告,食住瘦,可能個頭近矣

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

地板
似乎快要反缸
暫時停賽

calvinfff 發表於 2014-6-7 11:01
似乎快要反缸

快D落適量TDC仲有一線希望
我唔識養魚,油奇係碟魚,宜家第一條,希望生生性性唔好瓜最新報告,食住瘦,可能個頭近矣

二個月前舖過珊瑚骨做底
換水後多條魚出現白點
所以100%換水及將珊瑚骨剷走
所有魚抽離主缸一個月再放回主缸
一星期後藍紋初出現少許該症狀

至愛仙魚 發表於 2014-6-7 11:09
快D落適量TDC仲有一線希望

我驚一落藥會即刻瓜柴  

我反而 focus 喺個主缸,  盡快搞返好缸水,, 否則3個月內都冇得養
暫時停賽

主缸暫時剩番黎既魚仲見搶口
只係條藍紋係眾多魚入面出現病態
我依家每日同藍紋換100%水 得唔得?

論壇元老

一落TDc起碼死幾條,吾落會慢D死晒,我就換水落TDc,間日再換水再落!
美法,一幢,皇帝×2,澳洲仙,太后,藍仙,火焰,檸批,石美,天王仙,馬

求救

阿權 發表於 2014-6-7 11:54
主缸暫時剩番黎既魚仲見搶口
只係條藍紋係眾多魚入面出現病態
我依家每日同藍紋換100%水 得唔得?

如果肯定主缸冇問題,  就用返主缸水去換啦,  同埋唔一定要100% 嘅
暫時停賽

calvinfff 發表於 2014-6-7 11:44
我驚一落藥會即刻瓜柴  

我反而 focus 喺個主缸,  盡快搞返好缸水,, 否則3個月內都冇得 ...

病重至醫就真係爪柴,TDC以毒攻毒真係好駛得, 滅殺真菌很快見效, 只是份量要准, 先要賊佬試沙煲, 米禁重手,100L落20ML比D魚嘆下先, 觀察兩小時看效果, 如果見的魚輕鬆活躍番就收手, 見效果不彰就100L落多5ML比D魚嘆下, 試多幾次掌握左份量後, 以後D魚有矇眼擦身,死亡率會減低8成之巨 到時C兄實行開心到捉住支TDC係咁錫 不過死亡率低左, 買魚机會少左, 唔好鬧我架

至愛仙魚 發表於 2014-6-7 13:34
病重至醫就真係爪柴,TDC以毒攻毒真係好駛得, 滅殺真菌很快見效, 只是份量要准, 先要賊佬試沙煲, 米禁重手 ...

我都有用 tdc 預防/治療……希望樓主可以控制到個病情
暫時停賽

calvinfff 發表於 2014-6-7 14:35
我都有用 tdc 預防/治療……希望樓主可以控制到個病情
我知C兄係高手, 同你講下笑咋
觀察條魚已係晚期, 呆呆偶偶,不過高韓出名強壯, 至捱到而家, 樓主下次要把握時机, 重藥加晚期D魚九死一生架!唔係藥唔得, 係Timing唔岩咋

至愛仙魚 發表於 2014-6-7 14:56
我知C兄係高手, 同你講下笑咋
觀察條魚已係晚期, 呆呆偶偶,不過高韓出名強壯, 至捱到而家, 樓主下 ...

又係考佢生命力嘅時候了  
暫時停賽

落tdc記得打大氣,因落tdc會搶癢。

唔該哂各位師兄, 我都去買支tdc看下門口

落左TDC..Q缸得3L水 所以我落左勁少份量
浸左5分鐘左右 見到條魚想跳出水面 即時用主缸水換走Q缸D水
E家條魚冇哂力咁俾個氣泵吸住...