海水領域 SeaFishZone

查看: 8251|回復: 19
打印 上一主題 下一主題

RT, 可活加入活性碳做過慮呢?     [複製鏈接]

樓主
各位師兄:
請問RT,可否加入活性碳做過慮呢?有好處或壞處,缸内還有吊,廆,小醜及仙,蟹和蝦,請指点迷津。

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

沙發
放活性碳可以吸走有害物質,水會清D無腥味。
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

論壇元老

~㊣得叔㊣~

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

板凳
但長期放會吸走埋d元素

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

地板
skimmer 發表於 2014-5-21 09:58
但長期放會吸走埋d元素

就算係吸都係好少好少
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

吸走元素 ? 吸左幾多   

即是好處多過壞處啦,Thanks CHing

最佳新人 論壇元老

化氮打唔到果D野就要靠活性碳黎吸的.

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

我落重炭

最佳新人 活躍會員 論壇元老

我長放,一個月換一次

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

好處:吸阿麼尼亞(除味),重金屬,有機物(除色),
壞處:要買珊瑚專用級,以防Phosphoric acid,價錢較貴;吸走很少量有用元素離子
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

會吸走有幾少量?

比喻400ppm 鈣 吸一日 會吸到幾多?

vsvs 發表於 2014-5-23 08:23
好處:吸阿麼尼亞(除味),重金屬,有機物(除色),
壞處:要買珊瑚專用級,以防Phosphoric acid,價錢較貴;吸走很少 ...

請問有冇邊款珊瑚專用級推介 ?
35''RT 聖圈, 一幢, 紫月, 火焰鷹, 火焰仙, 檸批, 雞心, 紫吊, 黃吊, 蓋吊, 黑背心, 畢卡索小丑, 睡衣,澳洲摩, 六線狐

版主

馬記廁所友

chihim 發表於 2014-5-23 08:30
會吸走有幾少量?

比喻400ppm 鈣 吸一日 會吸到幾多?

我用KENT,廠方都自己咁講話會吸有用物質,我只得個知字,但我唔會憂慮呢方面
你對自己個缸做測試,只可以證明單一事件,唔能夠代表用活性炭就唔會吸有用元素
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

版主

馬記廁所友

bryan811 發表於 2014-5-23 09:39
請問有冇邊款珊瑚專用級推介 ?

我冇推介,我只用KENT REEF CARBON,沒事

vsvs 發表於 2014-5-25 09:19
我用KENT,廠方都自己咁講話會吸有用物質,我只得個知字,但我唔會憂慮呢方面
你對自己個缸做測試,只可以證 ...

我無测試過

不過見講得好像好嚴重,會吸好多元素。。

但吸左幾多又無人講啵。 搞到我怕怕地唔敢用碳,點知會唔會吸到d 鈣鎂  乾塘ga

版主

馬記廁所友

chihim 發表於 2014-5-25 12:48
我無测試過

所以我只想講會吸少少
活性炭,一種真係很有用的東西,連人飲毒藥都用佢嚟救命
但活性炭係冇智力,唔識分辨邊種物質夠衰先吸..........
鈣肯定唔會被吸

vsvs 發表於 2014-5-26 08:34
所以我只想講會吸少少
活性炭,一種真係很有用的東西,連人飲毒藥都用佢嚟救命
但活性炭係冇智力,唔 ...

唔該晒, 等我買d試下先
35''RT 聖圈, 一幢, 紫月, 火焰鷹, 火焰仙, 檸批, 雞心, 紫吊, 黃吊, 蓋吊, 黑背心, 畢卡索小丑, 睡衣,澳洲摩, 六線狐

最佳新人 論壇元老

chihim 發表於 2014-5-25 12:48
我無测試過

分子大粒果D如有機物等, 活性碳會吸得比較有效. 因活性碳吸付功能是靠活性碳內的微小管道卡住D分子/污物. 離子等分子較細粒果D會無咁有效.

如果有效吸到鈣鎂離子, 咁就連鹽都吸到了.

化氮只可以打出有機物的5,6成. 有3成左右係化氮永遠無法打出的. 要靠碳同換水除去.

nickdo 發表於 2014-5-26 11:28
分子大粒果D如有機物等, 活性碳會吸得比較有效. 因活性碳吸付功能是靠活性碳內的微小管道卡住D分子/污物. ...

終於吖力答到我。。。
我就系奇怪 碳會吸走元素  點解會講到甘嚴重?

好像化氮會打走元素一樣。。  體翻資料 原來個作者都唔肯定 打出來個d 元素到底系水裡面分離出來?

定系d 有機物唅有 帶左出來。。 如果可以系海水分離出大量元素,化氮應該叫化淡