請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

樓主: rossllko

伏特加,糖,醋碳源系統 [Vodka,Sugar,Vinegar and other organic carbons System(VSV)]     [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

dickytam 發表於 2014-5-20 22:23
我150L水每日7ml醋加每日1ml酒再三日一次蜜糖每次0.5ml落左一個月開始反缸
但我之前每日落7ml醋n ...

點解你咁貪心,np以經低水平仲想要咩?

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

啤仔 發表於 2014-5-20 22:40
點解你咁貪心,np以經低水平仲想要咩?

想變成超級大師

白蘭地 這個。。。裡面有焦糖。

既然無問題,米繼續用

chihim 發表於 2014-5-21 01:47
想變成超級大師

呢個師兄我估佢無諗過想做乜乜大師,只是分享佢既失敗經驗呢。
唔試又點會知,去到乜程度就會反缸,難得有人行多步,
成功就是從失敗中學習。分享,討論,檢討,實行,都是大家成功既過程。

相薄
https://flickr.com/photos/62438887@N02

dickytam 發表於 2014-5-20 22:23
我150L水每日7ml醋加每日1ml酒再三日一次蜜糖每次0.5ml落左一個月開始反缸
但我之前每日落7ml醋n ...

師兄即是不需要加糖都得,前文提到糖反應非常強烈,缸細水少都係不用糖為妙
相薄
https://flickr.com/photos/62438887@N02

kenlam 發表於 2014-5-21 13:35
呢個師兄我估佢無諗過想做乜乜大師,只是分享佢既失敗經驗呢。
唔試又點會知,去到乜程度就會反缸,難得 ...

系區失敗之後   踩多兩腳 系我既任務

相薄

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

chihim 發表於 2014-5-21 14:42
系區失敗之後   踩多兩腳 系我既任務

我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

論壇元老

∼學下野∼

kenlam 發表於 2014-5-20 20:43
個投放表40%下面細字,講乜,可否翻譯下俾大家睇,好似要留意的
我剛買左支$69伏特加VODKA,剛 ...

圖表下的細字,大概意思是如果大家跟住圖表中所訂的份量加入碳源後,np 下降至不能測出(即接近 0)時,要將份量減半
否則,如果繼續跟住圖表份量落,會有機會過量使用

永遠新手

rossllko 發表於 2014-5-21 17:01
圖表下的細字,大概意思是如果大家跟住圖表中所訂的份量加入碳源後,np 下降至不能測出(即接近 0)時,要 ...

相薄

最佳新人 熱心會員 論壇元老

失敗係咪反缸。
只要用心,多些觀察,一定會養到一缸美麗的珊瑚

提提大家用碳源必須用化氮

r199818 發表於 2014-5-21 20:15
失敗係咪反缸。

跟足份量用或者少少over dose 都唔會反缸

唔會反缸既,除非反缸既者

論壇元老

∼學下野∼

反缸呢 D 野,有危有機
反左未順便換大缸囉
好多人都係咁∼∼
永遠新手

rossllko 發表於 2014-5-21 21:46
反缸呢 D 野,有危有機
反左未順便換大缸囉
好多人都係咁∼∼

禁都比你估到

dickytam 發表於 2014-5-21 22:16
禁都比你估到

你拎起隻獲產,就知你炒蝦定蟹喇

禁止訪問

站在前方 勇氣驅不散

不正常人類及珊瑚研究中心  ←加入FB  群組

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

水蛇春咁長我都未睇曬
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/