海水領域 SeaFishZone

樓主: zeropch
打印 上一主題 下一主題

剛剛轉24吋缸,新手獻醜 [複製鏈接]

論壇元老

慾望無限…但資源$勁有限! T_T

最佳新人 活躍會員

缸頂加蓋冚冚好d,小丑火鳥都係跳缸能手
師兄繼續忍手
我是買魚狂…也是死魚皇

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

忍手要斬手先
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

版主

馬記廁所友

zeropch 發表於 2014-5-14 10:01
我已經忍梗手喇,家中老虎要得佢批准先可再買只為仲用梗以前12吋的Led,未有時間加威也 ...

用洗沙器吸
其實唔建議用太粗粒,第二幼最好
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

jay 發表於 2014-5-14 12:18
點睇都唔似係廿四吋缸播, 師兄
有水冷嗎?
子彈缸今時今日真係小眾嘅選擇,重要咁深添

24x9x12咋,窮等人家又無$換屋,唯有忍下喇.....
用電子水冷咋

HTM 發表於 2014-5-14 13:16
缸頂加蓋冚冚好d,小丑火鳥都係跳缸能手
師兄繼續忍手

前日先跳左條金頭cobe上左天堂....
而家用格仔板頂住先,搵日出fs整反塊透明膠板

vsvs 發表於 2014-5-14 14:18
用洗沙器吸
其實唔建議用太粗粒,第二幼最好

其實沙星同海參搞吾搞到呢啲粗沙呢?

vsvs 發表於 2014-5-14 14:16
忍手要斬手先

斬手指避買珊瑚

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

zeropch 發表於 2014-5-14 15:43
24x9x12咋,窮等人家又無$換屋,唯有忍下喇.....
用電子水冷咋

電子水冷...
師兄,可以上張相睇睇嗎?
謝。

jay 發表於 2014-5-14 16:49
電子水冷...
師兄,可以上張相睇睇嗎?
謝。

http://aquaristsemporium.com/ind ... &product_id=448
我用呢個架,普通上水泵抽水就ok la

論壇元老

最佳新人 活躍會員

zeropch 發表於 2014-5-14 15:45
前日先跳左條金頭cobe上左天堂....
而家用格仔板頂住先,搵日出fs整反塊透明膠板

一塊過會曲,又冇咁方便打理個缸,見議用兩至三塊開窿膠版
我是買魚狂…也是死魚皇

HTM 發表於 2014-5-14 19:56
一塊過會曲,又冇咁方便打理個缸,見議用兩至三塊開窿膠版

開窿系米為左透氣呢?

論壇元老

最佳新人 活躍會員

Yes, 封實晒有機會有"倒汗水"
我是買魚狂…也是死魚皇

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

zeropch 發表於 2014-5-14 17:00
http://aquaristsemporium.com/index.php?route=product/product&path=153_248&product_id=448
我用呢個 ...

咁細部機夠做個廿四吋缸嗎?
今晚我個缸(FOT)已三拾一度了

師兄,而家你個缸水溫係幾度啊?

jay 發表於 2014-5-15 00:10
咁細部機夠做個廿四吋缸嗎?
今晚我個缸(FOT)已三拾一度了

今日長期keep住27-28
但系個水冷會長著....
我缸24長9闊,所以水量小得30L左右,系呢款水冷極限
如你買電子可買高一個型號,$850左右
上限50L,會好少少

改造完都無更新過喇

獻醜獻醜

版主

馬記廁所友

唔錯,簡潔