海水領域 SeaFishZone

樓主: jjmouse
打印 上一主題 下一主題

(急問)一幢唔食野... [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 論壇元老

ybkwok 發表於 2014-5-13 22:25
Hello uncle!我啱啱畢業咋!

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

講番正題,影張相睇睇,已經病發,就用銅藥醫!
記得check銅
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

ybkwok 發表於 2014-5-13 22:29
講番正題,影張相睇睇,已經病發,就用銅藥醫!
記得check銅

敢問高人, 已經落左蓮翹, 再加銅會否加劇毒性, 禁米即是早D送D魚去龍宮同龍王報到 點收科好
我唔識養魚,油奇係碟魚,宜家第一條,希望生生性性唔好瓜最新報告,食住瘦,可能個頭近矣

連翹無毒 ,蝦都唔死 ,但會殺菌 ,如果份量唔多連菌都殺唔到乜制
穩陣d換d水打住氣加銅

我個缸長期打氣, 以下有一張相, 今朝影, 西起左佢放FORMULA 2 等佢食返野

全缸照

佢有小小呼吸急促

d魚禁好捉,捉翻隻蝦出黎落藥都仲得

論壇元老

~㊣得叔㊣~

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

jjmouse 發表於 2014-5-13 21:50
FOT 缸, 開左缸一個多月, 已經落左蓮翹...

新缸新水唔好咁快加仙魚加幾多死幾多加d平粗麼等n cycle完先喇

ko1008 發表於 2014-5-14 08:28
d魚禁好捉,捉翻隻蝦出黎落藥都仲得
我都捉左成十分鐘
有無邊隻藥推介,最衰就係佢收口,希望返去會見佢清曬D糧

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

睇樣.態已唔好了.希望係相既問題.我冇補答了.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

jjmouse 發表於 2014-5-14 09:36
我都捉左成十分鐘
有無邊隻藥推介,最衰就係佢收口,希望返去會見佢清曬D糧

决定用銅就用藍十字啦,有ching分享過用法
http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=viewthread&tid=38793&extra=page%3D1
我地阿榮哥、郭少都好似用呢隻

我係wingk960 發表於 2014-5-14 09:40
睇樣.態已唔好了.希望係相既問題.我冇補答了.

冇補答??????
教下人點醫啦

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

ko1008 發表於 2014-5-14 09:52
冇補答??????
教下人點醫啦

希望我睇錯.不過幢都好粗生.試下用桶Q住先.如果唔方便.
就拎返D連翹.換水.落銅.40升 16滴.不過實唔夠,我諗滴到30滴到就差唔多了.
但一定買埋CHECK銅.去到0.4PPM
記住落左幾多滴.
不次唔駛再CHECK.
希望幫到樓主喇.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/